torsdag 12 september 2019

Manifestation mot Nordiska motståndsrörelsen på Island

Efter en första offentlig aktion i Reykjavík fortsatte Nordiska motståndsrörelsen till Akranes. Även där delade medlemmar ut information om partiets politik. Reaktionerna har varit starka. I Reykjavík hölls i lördags en manifestation mot organisationen. Flera personer hoppar dessutom av Væringjar i protest mot att ordföranden är ledare för organisationens isländska gren.

I torsdags delade aktivister från Nordiska motståndsrörelsen ut flygblad på Lækjartorg i Reykjavík. Det var den första större offentliga aktiviteten som organisationen genomfört på Island. På plats fanns flera aktivister från Sverige - bland annat Nordiska motståndsrörelsens ledare Simon Lindberg.

De senaste dagarna har gruppen delat ut flygblad och satt upp klistermärken i Reykjavík med omnejd. I fredags delade de ut flygblad utanför ett köpcentrum i Akranes. Ásmundur Kristinn Ásmundsson, biträdande polischef i Vesturland, sade till RÚV att de uppgav att de reste runt landet:
"Det var åtta till tio som kom i en liten buss och hade flaggor och broschyrer. Butiksägare bad om att de skulle föras därifrån."
Reaktionerna på organisationens budskap har många gånger varit starka. I Reykjavík hade tyrrunan, som Nordiska motståndsrörelsen använder som symbol, klistrats på en buss som dekorerats för pridefestivalen Hinsegin dagar. Guðmundur Heiðar Helgason, informationsansvarig vid Strætó, uppmanade i Stundin passagerare och andra att slänga eller ta bort organisationens propaganda om de stötte på den i kollektivtrafiken.

Hildur Sæbjörg Jónsdóttir, rektor på Hjallastefnan i Hafnarfjörður, säger i Fréttablaðið att personalen både i torsdags och fredags möttes av en mängd klistermärken från organisationen:
"Vi tog bort klistermärkena direkt. Det var morgonens arbete. Det här försvinner med stålull och starka citrondroppar."
I lördags hölls en manifestation mot Nordiska motståndsrörelsen på Lækjartorg i Reykjavík. Enligt Morgunblaðið var det vid 15-tiden ett par hundra personer som hade slutit upp i regnet. Bland talarna fanns Dóra Björt Guðjónsdóttir, kommunpolitiker för Piratpartiet, och Sanna Magdalena Mörtudóttir, kommunpolitiker för Islands socialistparti.

I samband med aktionen trädde Ríkharður Leó Magnússon i en av organisationens poddar fram som ledare för Norræna mótstöðuhreyfingin, rörelsens isländska gren. Han sade att han under åren i skolan hade känt sig ensam om sina politiska åsikter. Bland annat ansåg han inte att islänningar i allmänhet hade förstått judendomens inflytande över världspolitiken.

Som vuxen hade Ríkharður Leó Magnússon insett att han inte var ensam om att bekänna sig till nationalsocialismen. Han beskrev den som den ideologi som var bäst för alla. Hans politiska uppvaknande kom när han läste Adolf Hitlers Mein Kampf.

Ríkharður Leó Magnússon berättade att medlemmarna på Island kunde känna sig ganska isolerade. Därför var det - i synnerhet för nyblivna medlemmar - viktigt att få träffa medlemmar från de andra nordiska länderna. De kunde också bidra med erfarenheter och kunskap.

Han gick själv med i organisationen 2016. Även då besökte Simon Lindberg och andra svenska aktivister Island för de möten som utgjorde det verkliga startskottet för en egen avdelning.

Det nya besöket från Simon Lindberg och andra tongivande aktivister såg Ríkharður Leó Magnússon som ett steg i utvecklingen för den isländska grenen. Under deras vistelse på Island hade islänningarna tillsammans med gästerna besökt bland annat Gullfoss, Geysir, Reykjadalur och Þingvellir. Simon Lindberg hade också hållit ett tal för medlemmarna som han beskrev som inspirerande.

Ríkharður Leó Magnússon berättade även att de tillsammans tränat medeltida stridskonst. Själv är han ordförande för Væringjar, en grupp i Reykjavík som bland annat ägnar sig åt att öva fäktning med långsvärd.

Efter att hans roll inom Norræna mótstöðuhreyfingin blivit känd valde två tränare att hoppa av. De skrev i ett uttalande på Facebook att de nu valt att grunda en ny grupp med samma inriktning - men som helt tog avstånd från Norræna mótstöðuhreyfingin.

Atli Freyr Guðmundsson, en av de avhoppade tränarna, säger till Vísir att uppgifterna om Ríkharður Leó Magnússons politiska engagemang kom som en överraskning. Han uppger att flera medlemmar även ska ha lämnat Væringjar:
"Vi var några medlemmar som tyckte att det här svärtade ned det arbete som vi anser att vi håller på att utföra. Vi var inte beredda att att verka under några förutsättningar där ordföranden var talesperson för nynazister."
Här kan du läsa mer om Nordiska motståndsrörelsen på Island.