torsdag 5 september 2019

Mike Pence varnar Island för Kina och Huawei

Foto: Stjórnarráðið
Han möttes av regnbågsflaggor och anspelningar på hbtq-rättigheter, klimatfrågor och jämställdhet. Men när Mike Pence i går besökte Island varnade han för det ökade kinesiska inflytandet i regionen. Han uppmanade Island att inte samarbeta med Huawei. USA:s vicepresident sade också att Islands strategiska betydelse aldrig varit större än i dag.

Under sju timmar på Island i går bevakades USA:s vicepresident Mike Pence av närmare 400 personer från bland annat Secret Service och den isländska polisen. Flera gator i centrala Reykjavík var stängda för fordonstrafik medan han var i landet. På Austurvöllur samlades demonstranter för att manifestera mot Mike Pence och den regering han företräder.

I Höfði i Reykjavík träffade Mike Pence först presidentparet Guðni Th. Jóhannesson och Eliza Reid. På de omgivande hustaken fanns krypskyttar utplacerade. Flera företag i området hade hissat regnbågsflaggor. Eliza Reid kom klädd i vitt - suffragetternas färg - och både hon och Guðni Th. Jóhannesson bar regnbågsfärgade armband. Guðni Th. Jóhannesson beskrev Island som öppet och välkomnande för människor med alla typer av bakgrund.

Utanför Höfði greps två demonstranter efter att ha bränt en amerikansk flagga. De fördes till polishuset misstänkta för att ha gjort upp eld på allmän plats och för att ha smädat en annan nations flagga. De släpptes kort därpå.

Reykjavíks borgmästare Dagur B. Eggertsson cyklade till mötet med Mike Pence. Han skriver på Twitter att vicepresidenten på grund av valet av färdmedel hade svårt att tro på att han faktiskt var borgmästare. Dagur B. Eggertsson visade Mike Pence runt Höfði.

Dagur B. Eggertsson sade också att han gärna upplät huset för nya förhandlingar om nedrustning mellan kärnvapenmakterna. Där träffades Ronald Reagan och Michail Gorbatjov 1986 för ett möte som blev ett första steg mot omfattande nedrustning. Mike Pence hyllade Ronald Reagan - men sade att sådana diskussioner inte bara behövde innefatta USA och Ryssland utan också Kina och Indien.

Under mötet med utrikesminister Guðlaugur Þór Þórðar­son diskuterades bland annat handel och säkerhetsfrågor. Guðlaugur Þór Þórðar­son sade att Island gärna ville ha ett frihandelsavtal med USA. Han sade också att de nuvarande avtalen med Kina - vilket bland annat innefattar ett frihandelsavtal - var tillräckliga för tillfället.

Mike Pence sade under den efterföljande presskonferensen att han hade varnat Island för samarbete med Huawei. Han hävdade att det kinesiska telekomföretaget inte levde upp till den syn på frihet och demokrati som länder som Island och USA har. Ett samarbete med Huawei skulle enligt Mike Pence äventyra medborgarnas frihet och nationens säkerhet.

Men Mike Pence hyllade också Island för att ha sagt nej till allt deltagande i Ett bälte, en väg - det kinesiska infrastrukturprojekt som går ut på att bygga nya handelsvägar. Att Island har fått ett erbjudande om att delta är känt. Att regeringen däremot skulle ha sagt nej var nya uppgifter.

Både Guðlaugur Þór Þórðar­son och statsminister Katrín Jakobsdóttir hävdade dock efter mötet att Mike Pence inte varit helt korrekt. Något definitivt beslut om att nobba erbjudandet ska inte ha tagits. Guðlaugur Þór Þórðar­sons uttalande om att de nuvarande avtalen med Kina är tillräckliga kan tolkas som att något deltagande åtminstone inte är aktuellt i nuläget.

Mike Pence hyllade de starka banden och diplomatiska förbindelserna mellan Island och USA som nu fyllde 75 år. Han sade att Islands strategiska läge aldrig varit viktigare än i dag. Han varnade både för Kinas och Rysslands ökade intresse för Arktis. Därför var det viktigt för USA med en ännu starkare relation till Island.

Han undvek att svara på en direkt fråga om det hade varit ett misstag från USA:s sida att lägga ned basen i Keflavík. Mike Pence svarade i stället att just Natos närvaro på Island var något han först ville diskutera med statsministern.

Innan Mike Pence flög vidare till Storbritannien träffade han Katrín Jakobsdóttir i kustbevakningens lokaler på flygplatsen i Keflavík. Där inspekterade han också Natos anläggningar för bland annat övervakning av Nordatlanten. Katrín Jakobsdóttir sade inför mötet att hon bland annat ville diskutera jämställdhet och klimatfrågor med vicepresidenten.

Det kom aldrig något önskemål eller förfrågan från Mike Pence om en ny permanent bas i Keflavík. Han sade under mötet med Katrín Jakobsdóttir att USA ville fortsätta med att tillfälligt ha styrkor på Island. Han upprepade också gång på gång betydelsen av Islands Nato-medlemskap och beskrev Island som en viktig allierad.

Om USA skulle vilja återvända till Keflavík eller utöka närvaron avsevärt var det enligt Katrín Jakobsdóttir något som först behövde föregås av en debatt på Island.

Katrín Jakobsdóttir påpekade under mötet att hon såg tydliga kopplingar mellan upprustningen och klimatfrågan. Med ökad militär aktivitet i Arktis ökar utsläpp och risken för miljökatastrofer. Hon underströk också att Island även i framtiden skulle vara ett land utan armé.

Här kan du läsa mer om Mike Pences besök på Island.