måndag 9 september 2019

Nya Wow Air börjar flyga mellan USA och Island i höst

Michele Ballarin köper varumärket Wow Air och en rad andra tillgångar ur flygbolagets konkursbo. Redan i oktober ska nya Wow Airs premiärtur gå från Keflavík till Washington. Under en presskonferens i Reykjavík i fredags sade Michele Ballarin att hon vill hålla biljettpriserna låga samtidigt som bolaget ska erbjuda bättre service.

Sedan Wow Air gick i konkurs för ett halvår sedan har priserna på flygbiljetter till Island stigit avsevärt. Den minskade konkurrensen har gjort att enbart Icelandair trafikerar många sträckor. Samtidigt hade Wow Air en längre tid sålt så billiga biljetter att bolaget förlorade pengar på varje passagerare.

Flera olika grupper av investerare har på olika sätt försökt återskapa Wow Air. Nu är det två som ser ut att kunna bli verklighet. Wab Air är ett projekt med investerare och flera personer från Wow Airs ledning. Bolaget har som mål att komma igång med trafiken redan i höst. Det andra leds av Michele Ballarin - som också är känd som Michele Roosevelt Edwards.

Michele Ballarin är vd för och storägare i US Aerospace. Hon har länge försökt köpa loss bland annat varumärket Wow Air ur konkursboet. Länge såg det dock ut som att affären inte skulle bli av. Efter att ha kommit överens med konkursboet om villkoren har hon vid flera tillfällen valt att inte betala.

På en presskonferens på Hótel Saga i Reykjavík i fredags presenterade Michele Ballarin sina planer. Hon ska nu ha kommit överens med konkursförvaltarna om villkoren för att köpa loss varumärket Wow Air och andra tillgångar - allt från uniformer till bokningssystem - ur konkursboet. Hon sade att hon betalat hälften av den avtalade köpesumman.

Prislappen är inte känd. Men Michele Ballarin hävdade att hon säkrat finansiering på 85 miljoner dollar under Wow Airs första år.

Hon fick under presskonferensen frågan om varumärket inte svärtats av Wow Airs konkurs. Michele Ballarin ansåg inte att det var något bekymmer. Hon sade att det var många som saknade Wow Air och att den tidigare ledningen trots konkursen gjort mycket bra - inte minst när det gällde marknadsföringen av bolaget.

Det första flyget ska lyfta redan i oktober. Det nya Wow Airs första linje blir dagliga avgångar från Keflavík till Washington. Det är just i Washington som bolaget kommer att ha sitt säte. Wow Air kommer också att finnas på flygplatsen i Keflavík och ha ett kontor i Reykjavík.

Andra aktuella destinationer är i ett tidigt skede bland annat Dallas, Rom, Berlin, London och Paris. Destinationerna i USA kommer att ligga på östkusten. Flottan ska bestå av plan från både Boeing och Airbus.

Eftersom US Aerospace har juridisk hemvist i USA har bolaget ett amerikanskt flygtillstånd. För ett flygtillstånd inom EES-området krävs också ägare som har sin hemvist i området. Här uppgav Michele Ballarin att hon sökte efter isländska samarbetspartner.

Michele Ballarin sade att hon ville att Wow Air skulle ha en tydlig isländsk prägel. Hon kunde dock inte precisera vad den skulle bestå i. Hon ska ha som mål att anställa såväl isländska besättningar som personer som tidigare jobbade med Wow Air.

Tanken är att nya Wow Air ska vara ett lågprisbolag. Samtidigt talade Michele Ballarin på presskonferensen om att erbjuda bättre service. Hon sade att vatten och kanske även mat skulle vara gratis ombord. Hon ville också inrätta en särskild salong på flygplatsen i Keflavík för passagerare som köpt dyrare biljetter.

Nya Wow Air ska dessutom fokusera på godstransport. Michele Ballarin ville att avgångarna till USA från Keflavík bland annat skulle nyttjas för frakt av färsk fisk till den amerikanska marknaden.

Inledningsvis kommer Wow Air att ha två flygplan. Till nästa sommar ska flottan ha vuxit till fyra flygplan. Därefter ska den stegvis utökas till högst tolv flygplan.

Michele Ballarin har sedan tidigare investerat i den isländska chokladtillverkaren Omnom och Sóley Organics, som tillverkar skönhetsprodukter. Hon utlovade under presskonferensen att fler investeringar i isländska företag var på gång.

Sveinn Ingi Steinþórsson, en av grundarna av Wab Air, säger till Vísir att nyheten om Wow Air inte påverkar det egna bolagets planer. Wab Air har redan sökt flygtillstånd och räknar med att komma med mer information om utvecklingen inom kort.

Icelandairs aktie dök efter nyheten om Wow Airs återkomst. Kursen på börsen i Reykjavík sjönk med 4,6 procent till 6,85 isländska kronor.

Här kan du läsa mer om turerna kring Wow Air.