tisdag 24 september 2019

Nytt bottenrekord i opinionen för Självständighetspartiet

Bara 18,3 procent av islänningarna hade lagt sin röst på Självständighetspartiet om det hade varit val i dag. Det gör visserligen partiet till Islands största - men stödet är nu det sämsta någonsin hos MMR. Avståndet till tvåan Socialdemokraterna är inte större än att det ligger inom den statistiska felmarginalen.

De senaste månaderna har varit bekymmersamma för Självständighetspartiet. Splittringen efter debatten om införandet av det tredje steget i EU:s energipolitik följdes av partiledaren Bjarni Benediktssons val av Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir till ny justitieminister. Det valet uppskattades inte bland grupper av främst äldre medlemmar.

Tidigare i år satte Självständighetspartiet ett nytt bottenrekord i Gallups mätningar med 21,6 procent. Hos MMR har stödet vid några tillfällen varit lägre än så. Men i den senaste undersökningen sjunker det alltså till den sämsta siffran någonsin. Så här lågt har stödet inte varit sedan MMR:s mätningar började för elva år sedan.

Det är nu bara 18,3 procent som sympatiserar med Självständighetspartiet. Stödet har sjunkit med 0,8 procentenheter sedan förra mätningen. Då som nu är avståndet ned till tvåan Socialdemokraterna inte större än att det ligger inom den statistiska felmarginalen.

Socialdemokraterna är också en av mätningens förlorare. Stödet krymper till 14,8 procent - en nedgång med 2 procentenheter.

Ytterligare fem partier klarar alltingets femprocentsspärr. Och gapet mellan samtliga fem ryms även det inom den statistiska felmarginalen.

Gröna vänstern får 12,8 procent och ökar med 1,3 procentenheter. Även Piratpartiet går framåt och växer med 1,1 procentenheter till 12,4 procent. Centerpartiet fortsätter att backa och har nu 12 procent - en tillbakagång med 1 procentenhet. Framstegspartiet ökar med 1,4 procent till 11,8 procent medan Renässans växer med 0,9 procentenheter till 10,2 procent.

Folkets parti hamnar alltjämt under femprocentsspärren. Nu är stödet 4 procent, en nedgång med 0,1 procentenheter.

Näst störst under spärren är Islands socialistparti med 2 procent, en minskning med 0,9 procentenheter. Ljus framtid får 0,3 procent - en tillbakagång med 0,2 procentenheter. Lika stort är stödet för Folkfronten som ökar med 0,2 procentenheter. Gryning förlorar 0,3 procentenheter till 0,1 procent.

Regeringens popularitet växer däremot. Det är nu 43,7 procent som säger att de stödjer trepartikoalitionen mellan Självständighetspartiet, Gröna vänstern och Framstegspartiet. Sedan förra mätningen har stödet vuxit med 4,9 procentenheter.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.