tisdag 24 september 2019

Polis hittade död cykelturist på Sprengisandur

En tjeckisk turist hittades i fredags död nära Wattsfell på det isländska höglandet. Upptäckten gjordes av en polis som inte var i tjänst. Mannen hade under en längre tid varit på cykelsemester på Island och var nu på väg från Askja till Landmannalaugar längs Sprengisandur. Kroppen obduceras i dag men polisen har enligt ett pressmeddelande inga misstankar om brott.

Det var vid 11.30 i fredags som en polis stannade till norr om Wattsfell på det isländska höglandet. Polisen var inte i tjänst och ägnade ledigheten åt att köra höglandsvägen Sprengisandur. Vid sidan av vägen upptäckte polisen en avliden man.

Mannen låg bredvid sin cykel. Det visade sig vara en tjeckisk turist född 1975. De senaste veckorna hade mannen cyklat på såväl västra och norra Island som på höglandet.

Tidigare hade mannen gett sig av från Askja söderut mot Landmannalaugar. Det var alltså där som han hittades död. Det finns inga misstankar om att något brott skulle ligga bakom dödsfallet. Kroppen kommer ändå att obduceras i dag som en rutinåtgärd.

Eftersom mannen hade identitetshandlingar på sig kunde han snabbt identifieras. Hans anhöriga i hemlandet fick besked om dödsfallet i fredags genom det tjeckiska konsulatet.