söndag 22 september 2019

Reykjavík inför parkeringsavgift på kvällar och söndagar

Att parkera i centrala Reykjavík blir dyrare och områdena med de högsta avgifterna blir flera. Dessutom införs parkeringsavgifter även under kvällar och söndagar. Förslaget röstades igenom av Socialdemokraterna, Renässans, Piratpartiet och Gröna vänstern i kommunens stadsplanerings- och kommunikationsnämnd.

Parkeringsavgifterna i Reykjavík kommer att höjas på nytt. Det beslutade majoriteten i kommunens stadsplanerings- och kommunikationsnämnd. Förändringarna innebär högre avgifter i alla zoner, större områden som ingår i den dyraste zonen och avgifter under kvällar och söndagar.

I den innersta och dyraste zonen är parkering i dag avgiftsbelagd mellan 9 och 18 på vardagar samt mellan 10 och 16 på lördagar. Nu förlängs den avgiftsbelagda tiden till 20 på vardagar. Dessutom införs parkeringsavgifter mellan 10 och 16 även på söndagar.

I dag kostar det 340 isländska kronor att ställa bilen i den mest centrala parkeringszonen. Nu höjs avgiften till 400 kronor. Dessutom ska stora delar av Borgartún - som tidigare tillhörde den näst dyraste zonen - nu ingå i den dyraste zonen. På Borgartún kostar det dock även i fortsättningen bara att parkera på vardagar mellan 9 och 18 samt på lördagar mellan 10 och 16.

I de två övriga zonerna är det endast priserna som höjs. I den andra zonen höjs avgiften från 190 till 200 kronor per timme. I den tredje zonen blir avgiften nu 100 kronor per timme. Tidigare kostade det i den yttersta zonen 190 kronor de två första timmarna och därefter 55 kronor i timmen.

Förslaget röstades igenom av Socialdemokraterna, Renässans, Piratpartiet och Gröna vänstern. Självständighetspartiets ledamöter avstod från att rösta. Folkets partis adjungerade ledamot vände sig mot beslutet med motiveringen att höjda avgifter kommer att göra att färre boende i ytterområden kommer att ta sig in till centrum.