torsdag 5 september 2019

Samlade 10 000 tuggummin i Kjarnaskógur i AkureyriPå några få veckor plockade Einar Sigtryggsson upp över 10 000 tusen tuggummin i Kjarnaskógur i Akureyri. Tuggummina fyllde nästan en hink på 20 liter - och eftersom det nästan uteslutande rör sig om nikotintuggummin har de kostat den som skräpar ned omkring 260 000 isländska kronor. Än så länge är tuggummituggaren okänd.

Einar Sigtryggsson är gymnasielärare i Akureyri. Precis som många andra ortsbor promenerar och cyklar han ofta i Kjarnaskógur. Men en dag när Einar Sigtryggsson började cykla längs stigen genom skogen reagerade han på det enorma antalet tuggummin som någon kastat längs hela leden runt.

Han bestämde sig för att plocka upp tuggummina. I en första insats samlade han ihop 8 000 tuggummin på fyra turer. Då var stigen fri från tuggummin. Efter att ha varit borta från Kjarnaskógur i några veckor kom Einar Sigtryggsson tillbaka - och det hade också tuggummina gjort. De senaste veckorna har han plockat upp ytterligare ett par tusen tuggummin.

Enligt Einar Sigtryggsson är det till 95 procent nikotintuggummin som hamnar på stigen. Stortuggaren kastar dem ifrån sig under turerna i skogen - men slänger förpackningarna i de papperskorgar som finns i Kjarnaskógur.

Einar Sigtryggsson har hittills sparat alla tuggummin i en hink. Den väger nu 12 kilo och tuggummina fyller nästan 20 liter. Tuggummina har kostat tuggaren omkring 260 000 isländska kronor. Einar Sigtryggsson har vänt sig till lokala konstnärer för att undersöka om någon har intresse för att försöka göra ett konstverk av tuggummina.

Ovan kan du se ett inslag från N4 om Einar Sigtryggssons udda fritidssysselsättning.