tisdag 10 september 2019

Självständighetspartiet på liberal kurs efter ministerval

Valet av Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir som justitieminister var en tydlig signal från partiledaren Bjarni Benediktsson. Han kunde ha valt en konservativ politiker som inte utmanat den högljudda falang av äldre herrar som just nu är mycket missnöjda med partiledningen. I stället valde han en ung kvinna med liberal profil - en typ av väljare som partiet har svårt att locka.

I fredags utsågs Áslaug Arna Sigubjörnsdóttir till justitieminister. Hon fyller 29 år senare i höst. Hon blev därmed den näst yngsta ministern i Islands historia. Valet har beskrivits som modigt och framtidsinriktat - men alla har inte varit nöjda.

För ett halvår sedan tvingades Sigríður Á. Andersen bort från posten som justitieminister sedan hennes utnämningar av domare till Landsréttur dömts ut av Europadomstolen för mänskliga rättigheter. Själv ville hon inte alls avgå och medgav inga misstag. Gröna vänstern satte dock hård press på Självständighetspartiet för att få bort henne.

I går kom beskedet att Europadomstolen för mänskliga rättigheter tar upp fallet till en ny prövning. Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir välkomnade beslutet. Sigríður Á. Andersen sade ungefär som hon gjort tidigare. Hon hävdade att utfallet saknade betydelse och att det rörde sig om en politiskt motiverad process.

Sigríður Á. Andersen har en mer konservativ och nationalistisk profil. Den har uppskattats i den falang som bland annat motsatt sig införandet av den tredje fasen i EU:s energipolitiska program. Hennes uttalanden i går var på många sätt symtomatiska för falangens syn på EU och överstatlighet.

Partiledaren Bjarni Benediktsson valde alltså att rata Sigríður Á. Andersen. I stället utsågs hon i söndags kväll till ordförande i alltingets utrikesnämnd - en post hon ärver från Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir.

För Sigríður Á. Andersen innebär det att hon återvänder från den politiska kylan. Sedan hon avgick har hon inte haft någon plats i någon nämnd. Nu får hon leda arbetet i en tung nämnd. Men uppdraget är långt ifrån lika statusfyllt som en ministerpost.

Inom den konservativa klicken har vissa reagerat starkt på valet av Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir. Helgi Sigurðsson, som tecknar i Morgunblaðið, skildrade henne som en vinnare av en skönhetstävling för unga. Tidigare bankchefen Ragnar Önundarson kallar på Facebook henne och vice ordföranden Þór­dís Kol­brún Reykfjörð Gylfa­dótt­ir för "skyltdockor".

Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir svarade i RÚV att hon inte tog kritik som handlade om hennes kön eller ålder på allvar. Hon sade att hon hoppades att den politiska debatten skulle komma upp ur den skyttegraven:
"Det är osaklig kritik som publiceras och som man kanske inte tycker är särskilt kul - när människor jämför ens deltagande i politiken med en skönhetstävling eller säger att man är något slags skyltdocka."
I den allt skarpare konflikten mellan äldre och konservativa krafter mot yngre och liberala krafter inom Självständighetspartiet var Bjarni Benediktssons val intressant. Han valde att inte försöka blidka kritiken från de konservativa genom att utse en justitieminister som de skulle kunna acceptera. För många av dem är Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir något av ett rött skynke.

Kritiken har påfallande ofta handlat om hennes kön och ålder. Men hon är inte alls någon företrädare för någon nationalistisk och isolationistisk linje. När partikamraten Ásmundur Friðriksson gjorde en rad muslimfientliga uttalanden var det Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir som öppet dömde ut utspelen och undrade om han inte skulle passa bättre i ett parti där främlingsfientlighet stod på dagordningen.

I debatten om det tredje steget i EU:s energipolitik avfärdade hon motståndarsidans argument som osaklig skräckpropaganda. Även om hon motsätter sig EU-medlemskap är hon en röst för fortsatt samarbete inom EES.

Nu får hon uppgiften att reda ut det juridiska kaos som skapats genom Sigríður Á. Andersens utnämningar av domare. Den nya prövningen väntas inte vara klar förrän om ett drygt år. Fram till dess kommer det juridiska systemet på Island att fortsätta sväva i ovisshet.

Valet av Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir understryker att Bjarni Benediktsson inte tänker föra Självständighetspartiet i en mer nationalistisk riktning. Men det kan också finnas taktiska hänsyn bakom valet.

De äldre herrar som nu kritiserar Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir håller på att dö ut. Självständighetspartiet är starkast bland äldre väljare och svagast bland yngre. Att utse henne till justitieminister signalerar att han vill ge  unga kvinnor verkligt inflytande. Att Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir inte betraktas som en skyltdocka kan få fler unga väljare att ändra åsikt om partiet.

Här kan du läsa mer om utnämningen av Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir.