söndag 1 september 2019

Späckhuggare strandade i Þórshöfn - dog på stranden

Gång på gång drev räddningsarbetare en förvirrad späckhuggare ut till havs från hamnen i Þórshöfn på nordöstra Island sent i fredags. Där hade den strandat trots att det var flod. Men efter att ha motats ut ur hamnen simmade den under morgonen på nytt upp på land. Där hittades späckhuggaren död i går morse.

Vid 22-tiden i fredags larmades polis och räddningstjänst om en späckhuggare som strandat inne i hamnen i Þórshöfn. Trots att det var flod hade den simmat så långt upp på klipporna att den fastnade. Eftersom späckhuggare kan vara aggressiva höll sig räddningsarbetarna först på avstånd.

Räddningsarbetarna gjorde flera försök att få loss späckhuggaren. Med hjälp av en båt försökte de driva den ut ur hamnen. Späckhuggaren simmade dock ständigt in i hamnen på nytt. Vid 1-tiden i går lyckades de till sist driva den förbi vågbrytarna. Späckhuggaren verkade dock förvirrad och räddningsarbetarna befarade att den skulle återvända in i hamnen.

Vid 7.30 i går morse upptäcktes späckhuggaren inte långt från hamnen. Den hade då på nytt strandat på klippor vid stranden utan att kunna ta sig loss. Späckhuggaren var död när ortsbor fick syn på den.

Späckhuggaren var omkring sex meter lång. Arten ses sällan nära kusten. Dessutom är beståndet runt Island förhållandevis litet.

Eftersom späckhuggaren strandade i bebyggelse är den kommunens ansvar. Den ska styckas och delarna föras ut till havs och sänkas. Det görs för att undvika den stank som annars uppstår av ruttnande valar. Tidigare i sommar har ett stort antal grindvalar strandat på västra Island.

Här kan du läsa mer om grindvalarnas förändrade beteende.