onsdag 25 september 2019

Tappade mobiltelefon ur flygplan - hittad hel ett år senare

När Haukur Snorrason i augusti förra året flög över översvämningarna i Skaftá tappade han plötsligt mobiltelefonen genom den öppna rutan när han filmade. Ett drygt år senare hittades telefonen - och på den fanns bland annat filmen som visar ögonblicket när han tappar greppet om den. När filmen slutar har telefonen landat på marken.

Fotografen Haukur Snorrason gjorde den 4 augusti förra året en flygtur över översvämningarna i Skaftá på södra Island. Samtidigt som han gjorde en sväng filmade han vattenmassorna. Efter en plötslig vindpust gled telefonen ur hans hand.

När Haukur Snorrason landat hörde han av sig till en bonde i Skaftárdalur. Han hoppades att telefonen hade landat mjukt i mossan och att den skulle ha överlevt fallet. Bonden letade i området men hittade aldrig någon telefon. Haukur Snorrason köpte en ny telefon och skänkte inte den gamla många tankar.

I dagarna fick Haukur Snorrason ett samtal från en person som vandrat i markerna under arbetet med att samla in får. De hade funnit en telefon och laddat den. När de startade den fick de veta att den tillhörde en man som hette Haukur. De insåg genast att det sannolikt var den telefon som Haukur Snorrason förlorat för ett drygt år sidan.

Haukur Snorrason åkte från Reykjavík till Kópavogur för att hämta telefonen. Den var hans. Och den var i förvånansvärt gott skick.

Han skriver på Facebook att han kan surfa och messa. Däremot hörs inte hans röst när han ringer upp någon. Att telefonen landade just i mjuk mossa hjälpte säkerligen till. Han hade dessutom ett plastskydd på ovansidan - och det har troligen förhindrat de värsta skadorna under vinterns myckna regnande och snöande.

Dessutom kan han skicka bilder och filmer. Och på minneskortet fanns just det klipp som han filmade när han tappade telefonen från flygplanet. Den visar hur telefonen faller mot marken och landar med kameran riktad upp mot himlen samtidigt som ljudet från flygplanet blir allt mer avlägset.

Du ser filmen ovan.