lördag 28 september 2019

USA övar med mobil kommandocentral på Island

Den amerikanska marinen övar just nu med en tillfällig kommandocentral i Keflavík. Ett trettiotal marinsoldater deltar i övningen. Målet är att bättre kunna leda stridskrafter till sjöss. I ett pressmeddelande beskrivs Island som en nyckelallierad för USA. Samtidigt är italienskt stridsflyg stationerat i Keflavík.

De senaste veckorna har ett trettiotal amerikanska marinsoldater varit stationerade på Natos område i Keflavík. Där har de byggt upp en tillfällig och mobil kommandocentral. Just nu övar de på att leda flottan i Nordatlanten från Island.

Övningen pågår i en månad och bekostas helt av USA. Nato investerar allt mer i mobila kommandocentraler och förläggningar. Inom kort påbörjas arbetet med att bygga upp infrastruktur för tillfälliga bostäder för tusen Nato-anställda i Keflavík. Nu prövas alltså en annan tillfällig lösning på Island.

Kommendörkapten Andrew Lewis säger i ett pressmeddelande att Island är en nyckelallierad för USA. Övningen syftar också till att stärka den befintliga relationen mellan länderna.

Den amerikanska marinens närvaro sammanfaller med en tillfällig stationering av italienskt stridsflyg i Keflavík. Det är sex flygplan av typen F-35 som de närmaste veckorna övervakar det isländska luftrummet. Flygplanen anlände i torsdags. Enligt ett pressmeddelande kommer de att öva även i Akureyri och Egilsstaðir.

Ett av de italienska stridsflygen tvingades i går nödlanda i Akureyri i samband med en övning. Efter att planet landat utan problem avblåstes beredskapen. Det uppger kustbevakningen i ett pressmeddelande.

Totalt är det 140 personer från det italienska flygvapnet som just nu befinner sig på Island. Det är femte gången som just stridsflyg från Italien får en tillfällig bas på Island. Dessutom deltar personal från Natos kommandocentral i tyska Uedem.

Marinens övning avslutas i början av oktober. Det italienska flygvapnet lämnar Island i slutet av oktober.

Här kan du läsa mer om USA:s och Natos ökade aktivitet i Keflavík.