lördag 26 oktober 2019

Åtal och dom för jobb på Island utan arbetstillstånd

Ett kafé i Hvammstangi anställde en 26-åring från Ukraina trots att hon inte hade något arbetstillstånd. Nu döms ägaren till böter på 80 000 isländska kronor. Kvinnan åtalas för att ha brutit mot arbetsrättslagen. Men hon har lämnat Island och har inte kunnat nås. Om hon inte är på plats vid rättegången betraktas det som ett erkännande.

I maj i år anställde Hlaðan i Hvammstangi en 26-årig kvinna från Ukraina. Hon skulle jobba på kaféet under sommaren. Efter två veckor förhördes hon av polis. Det hade då framkommit om att hon hade börjat jobba utan att ha något arbetstillstånd.

Både kaféägaren och 26-åringen åtalades för att ha brutit mot arbetsrättslagen. 26-åringen har inte kunnat delges åtalet eftersom hon lämnat Island. Åtalet och en kallelse till rättegången i Héraðsdómur Norðurlands vestra har publicerats i Lögbirtingablað.

Om hon inte kommer till rättegången betraktas det som ett erkännande. Straffet är böter eller upp till sex månaders fängelse.

Kaféägaren döms till att böta 80 000 isländska kronor. Hon ska dessutom stå för rättegångskostnaderna.

Ägaren sade i rätten att 26-åringen hade sagt att hon väntade på att få ett isländskt personnummer och att hon skulle jobba lagligt i landet. Det visade sig dock inte vara korrekt. 26-åringen var uppenbart medveten om att hon saknade det nödvändiga arbetstillståndet.