onsdag 19 januari 2022

Blev utbränd efter regeringskris och Ljus framtids kollaps

Först utlöste Ljus framtid en regeringskris som ledde till ett nyval. Där blev väljarnas dom hård och partiet förlorade samtliga platser i alltinget. Därefter kollapsade lokalavdelningen i Hafnarfjörður. Guðlaug Kristjánsdóttir lämnade posten som styrelseordförande efter valfiaskot - och begärde utträde efter turerna i Hafnarfjörður. Sedan blev hon utbränd.

Våren 2014 valdes Guðlaug Kristjánsdóttir in i kommunfullmäktige i Hafnarfjörður på ett av Ljus framtids mandat. Hon var också aktiv i partiet på riksnivå. I september 2017 utsågs hon till styrelseordförande - ett uppdrag som inom Ljus framtid väger lika tungt som posten som partiordförande.

De följande månaderna blev extremt turbulenta. Ljus framtid utlöste en regeringskris och lämnade koalitionen med Självständighetspartiet och Renässans. I det efterföljande valet fick partiet bara 1,22 procent av rösterna och förlorade alla platser i alltinget.

Guðlaug Kristjánsdóttir var inte bara med om beslutet att lämna regeringssamarbetet. I den efterföljande valkampanjen vände hon sig mot Jón Gnarr - som sådde fröet till Ljus framtid genom att tidigare grunda Bästa partiet - och publicerade hans namn på en av det egna partiets rekommendationslistor. Han hade alltså skrivit under på en av de listor som är nödvändiga för ett parti för att kunna ställa upp i val.

Agerandet fick hård kritik. Inte minst Jón Gnarr anklagade Ljus framtid för att kännetecknas av "sjukdom och banalitet". Guðlaug Kristjánsdóttir bad om ursäkt och avpublicerade bilden.

Två månader efter att hon tillträtt som styrelseordförande valde Guðlaug Kristjánsdóttir att hoppa av. Beslutet var en konsekvens av fiaskot i alltingsvalet.

Men turbulensen var inte över där. I april 2018 begärde hon utträde ur Ljus framtid. Avhoppet kom efter en konflikt med partiledningen. Dessutom präglades kommunföreningen av olika syn på samarbetet med Självständighetspartiet och frågan om bygget av en idrottsarena i Hafnarfjörður.

Guðlaug Kristjánsdóttir fortsatte fram till valet som politisk vilde i fullmäktige. Hon var bland annat med om att rösta bort Ljus framtids representanter i olika kommunala nämnder från sina uppdrag. Det spekulerades i att agerandet var en hämnd för de interna stridigheterna.

Ljus framtid ställde inte upp i valet i Hafnarfjörður i maj 2018. Ett planerat samarbete med Renässans strandade eftersom partiet till sist inte ville förknippas med bråken inom Ljus framtid.

I stället bildade Guðlaug Kristjánsdóttir det egna partiet Kommunlistan. I valet fick partiet 7,8 procent - och det enda mandatet i fullmäktige gick till henne själv.

Nu berättar hon i RÚV att konflikterna och pressen gjorde henne utbränd. Guðlaug Kristjánsdóttir säger att hon isolerade sig och saknade energi. Hon har nu så sakteliga kunnat börja återgå till ett normalt liv. Hon har bland annat virkat överkast ur ospunnet ullgarn som snart ska ställas ut:
"Det är sådant som jag alltid hållit på med när jag haft tid och kanske är det något slags form av meditation."
Guðlaug Kristjánsdóttir säger i RÚV att hon våren 2018 inte längre kunde fortsätta som tidigare. Hon hade då under en längre tid arbetat under stort tryck och försökt hinna med för många olika uppgifter:
"Det är naturligtvis lite symboliskt att ett varmt överkast ger bättring vid utbrändhet. ... Man har ofta gått in i väggen men där satt jag med utsträckta ben på marken och tog mig inte någonstans. Jag kunde inte läsa och jag kunde inte gå. Balansen och koordinationen och en del annat var helt satt ur spel."
Ungefär vid samma tidpunkt fick Guðlaug Kristjánsdóttir en diagnos inom autismspektrumet. Hon beskriver i RÚV upplevelsen av den politiska turbulensen som att hon gått igenom livet med en mask på sig:
"Vi spelar alltid normala. Det tar enorm kraft att följa spelregler som du inte helt förstår."
Här kan du läsa mer om Guðlaug Kristjánsdóttirs avhopp från Ljus framtid.