torsdag 10 oktober 2019

Centerpartiet är näst störst på Island

Centerpartiet är nu Islands näst största parti. Stödet växer i den senaste mätningen från MMR till 14,8 procent. Siffran är också den högsta i Centerpartiets historia. Självständighetspartiet behåller positionen som störst i landet. För första gången sedan i somras klättrar Folkets parti över alltingets femprocentsspärr.

Nyligen fyllde Centerpartiet två år. Sedan väljarstödet för första gången särredovisades av MMR har det nu mer än fördubblats. Centerpartiet får 14,8 procent i MMR:s senaste väljarbarometer - en ökning med 2,8 procentenheter jämfört med föregående mätning.

Siffran är Centerpartiets högsta någonsin hos MMR. Centerpartiet tar också steget förbi Socialdemokraterna, Gröna vänstern och Piratpartiet och är nu Islands näst största parti. Det är också första gången som Centerpartiet är tvåa i landet.

Självständighetspartiet noterades i förra mätningen för rekordlåga 18,3 procent. Det var partiets lägsta notering någonsin hos MMR. Nu växer stödet med 1,5 procentenheter till 19,8 procent.

Socialdemokraterna har varit tvåa efter Självständighetspartiet sedan i somras. Nu tappar partiet alltså den positionen till Centerpartiet. Socialdemokraterna får 14,1 procent, en tillbakagång med 0,7 procentenheter.

Renässans ökar med 0,8 procentenheter till 11 procent medan Framstegspartiet backar med 1,7 procentenheter till 10,1 procent.

Gröna vänstern och Piratpartiet är mätningens två stora förlorare. Gröna vänstern minskar med 2,5 procentenheter och får 10,3 procent. Piratpartiet tappar hela 3,6 procentenheter till 8,8 procent. Siffran är Piratpartiets lägsta hos MMR på drygt fem år.

För första gången sedan i somras klättrar Folkets parti över femprocentsspärren till alltinget. Stödet är nu 5,6 procent, en uppgång med 1,6 procentenheter.

Islands socialistparti närmar sig spärren. Partiet har nu 3,1 procent, en ökning med 1,1 procentenheter.

Inga andra partier är i närheten av femprocentsspärren. Ljus framtid får 0,7 procent, en uppgång med 0,4 procentenheter. Gryning får 0,4 procentenheter, en ökning med 0,3 procentenheter. Och Folkfronten minskar med 0,2 procentenheter till 0,1 procent.

Stödet för regeringen - som består av Självständighetspartiet, Gröna vänstern och Framstegspartiet - är 42 procent. Jämfört med förra mätningen av MMR har det sjunkit med 1,7 procentenheter.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.