söndag 27 oktober 2019

Europas enda fabrik för fiskläder i konkurs

I fabriken i Sauðárkrókur har Atlantic Leather gjort läder av fiskskinn. Men nu stängs den enda fabriken i Europa i sitt slag. Atlantic Leather har begärts i konkurs och fjorton anställda mister sina jobb. Det är bara tre år sedan som föregångaren Sjávarleður gick i konkurs eftersom verksamheten inte gick runt.

Sjávarleður var något av ett banbrytande företag i Sauðárkrókur. Affärsidén var att använda fiskskinn för att framställa en produkt som kunde jämställas med läder. Fisklädret såldes ofta utan att färgas - ett sätt att visa hur de fiskar som hamnar på tallriken egentligen ser ut innan de fångas och fileas.

Fisklädret användes bland annat till väskor och bälten. Det gick också att köpa fiskläder i rulle för den som själv ville tillverka något av det unika materialet.

Trots flera priser och internationell uppmärksamhet har verksamheten haft svårt att bära sig. Sjávarleður gick i konkurs sommaren 2016. Nya ägare tog över genom bolaget Atlantic Leather. Nu har även det bolaget begärts i konkurs.

Begäran om konkurs lämnades in till Héraðsdómur Norðurlands vestra i veckan. Dessförinnan hade Gestastofa Sútarans - en butik som ägs av Atlantic Leather och som årligen lockar omkring 20 000 besökare - reat ut varulagret. Fjorton personer förlorar sina jobb i samband med konkursen.

Inför begäran om konkurs tvistade de olika delägarna om företagets framtid. Det är ännu oklart om någon vill försöka driva verksamheten vidare.