torsdag 24 oktober 2019

Hårt slag mot Grímsey när fler fiskekvoter säljs från ön

Nästan hälften av fiskekvoterna försvinner från Grímsey när jätten Rammi köper rederiet Sigurbjörn. Affären innebär att nio öbor blir av med sina jobb. Och för den redan krisstämplade ön blir förutsättningarna för att överleva ännu tuffare. I vinter är det bara runt femton personer som stannar på Grímsey.

Grímsey är Islands nordligaste befolkade utpost i Atlanten. Ön genomskärs av polcirkeln och ligger fyra mil norr om det isländska fastlandet. Ända sedan Grímsey befolkades har fisket varit viktigt för öborna.

De senaste åren har rubrikerna varit svarta. Fiskekvoter har försvunnit till fastlandet samtidigt som flera av öns egna rederier dragit på sig stora skulder. Den senaste stora affären var i februari 2017 när Borgarhöfði sålde alla sina kvoter till Loðnuvinnslan i Fáskrúðsfjörður. Då uppgav Sigurbjörn att det inte fanns några planer på att lämna ön.

Det är inte bara fiskenäringen som krisar. Turismen har vuxit som näring men den är koncentrerad till sommarmånaderna. De turister som kommer till ön kompenserar inte för de jobb som försvunnit när fiskekvoter sålts. Den enda butiken på Grímsey kämpar för att överleva. Och i höst är skolan stängd eftersom det bara fanns en elev på ön.

Vid årsskiftet var 61 personer folkbokförda på Grímsey. Det verkliga antalet invånare är dock betydligt lägre. Bara ett trettiotal bodde då på ön året runt. Flera familjer har lämnat Grímsey under hösten. I vinter blir det endast omkring femton personer som stannar på ön.

Ända sedan 2015 har Grímsey varit med i ett projekt under ledning av Byggðastofnun. Det syftar till att skapa förutsättningar för öns framtid. Hittills har dock inga åtgärder lyckats stoppa utflyttningen från ön.

Nu kommer alltså nästa slag mot Grímsey. Det skuldtyngda rederiet Sigurbjörn säljer fiskekvoten på 1 040 ton till Rammi, ett bolag med 250 anställda och verksamhet i Siglufjörður, Ólafsfjörður och Þorlákshöfn.

Sigurbjörn grundades 1978 och ägs av två familjer på ön. Bolaget har haft nio anställda - vilket gjort Sigurbjörn till det största rederiet på Grímsey. Kvar finns nu Hafborg som har en fiskekvot på 724 ton och Sæ­björg som har en kvot på 502 ton.

Rammi uppger i ett pressmeddelande att inga fångster kommer att landas eller beredas på Grímsey. Det innebär att Sigurbjörns anställda mister sina jobb. Det är inte känt om Rammi kommer att erbjuda någon av de anställda att flytta med till fastlandet.

Prislappen är inte offentlig. Affären måste godkännas av konkurrensmyndigheten Samkeppniseftirlitið innan den går igenom.

Halla Björk Reynisdóttir, kommunstyrelsens ordförande i Akureyri, säger till Vísir att kommunen kommer att prata med samtliga familjer på Grímsey för att diskutera situationen. Ett möte för att diskutera läget med öborna kommer sannolikt att utlysas inom kort. Kommunchefen Ásthildur Sturludóttir säger i Morgunblaðið att affären är "dåliga nyheter" för ön.

Sigurður Bjarnason bor själv på Grímsey. Han säger till RÚV att han är bekymrad över läget:
"Det här minskar naturligtvis hela tiden, kvoten här och nu finns det inte mycket annat att göra här än det att arbeta till sjöss. Så minskar invånarna här. Det är sju personer som har flyttat härifrån bara i höst. Så det här rör sig sakta i den sämsta riktningen."
Karen Nótt Halldórsdóttir, som är sekreterare för kvartersrådet på Grímsey inom Akureyris kommun, är ändå förhoppningsfull. Hon säger i Morgunblaðið att hon tror att fisket åter kan växa sig starkare på ön:
"Jag tror att det alltid kommer att finnas någon bebyggelse här. Grímsey är ett populärt besöksmål på sommaren och turistsäsongen förlängs hela tiden i bägge ändarna. Basen för året runt-boende är dock fisket."
Men Mattias Kokorsch, expert på kustnära samhällen vid Háskólasetur Vestfjarða, är inte lika optimistisk. Han säger till RÚV att näringslivet på Grímsey är för ensidigt för att kunna upprätthålla året runt-boende. Avståndet till fastlandet och dåliga kommunikationer bidrar till situationen:
"Grímseyborna har förlitat sig på fisket under lång tid. Utvecklingen är sorglig för invånarna men kommer inte som någon överraskning. Fiskesystemet är konstruerat på ett sådant sätt att det ställs krav på lönsamhet och det är centralstyrt. Grímsey är bara ett exempel på samhällen som hotas av dessa krafter och det är inte det sista."
Här kan du läsa mer om stängningen av skolan på Grímsey.