onsdag 16 oktober 2019

Havsbad allt vanligare på IslandVarma källor har använts för bad på Island ända sedan ön befolkades i slutet av 800-talet. I dag har den typen av bad till viss del flyttat till badhus. Isländska badhus innehåller i regel bassänger med flera olika temperaturer. Ofta finns det två riktigt varma mindre bassänger som snarare är avsedda för att sitta och prata än för att simma. Den ena brukar ha en temperatur på runt 39 grader och den andra på omkring 42.

Men havsbad har också blivit allt vanligare. Och inte minst i Reykjavík. I Nauthólsvík pumpas spillvatten ut och förvandlar Atlantens vatten till något ganska badvänligt med en temperatur på närmare 20 grader.

De mer hårdföra havsbadarna tar ett dopp i Atlanten utan bistånd från uppvärmt vatten. Under vintrarna innebär det bad i några få plusgrader. Under somrarna kan temperaturen passera över tvåsiffrigt.

En plats som blivit allt populärare för havsbad är Garðskagi vid fyrarna i Garður på sydvästra Island. Här är det sandstranden som gör det lätt att komma i vattnet. Havsbadare från hela regionen kommer till Garðskagi. I inslaget ovan kan du se några av de närboende som regelbundet simmar i havet just här.