fredag 18 oktober 2019

Herjólfur seglar från Hemön till Þorlákshöfn i stormNär den nya färjan Herjólfur som trafikerar fastlandet och Hemön togs i bruk seglade den bara till Landeyjahöfn. När vädret gjorde det omöjligt att gå in i Landeyjahöfn användes först den äldre Herjólfur för att segla den betydligt längre vägen till Þorlákshöfn. Den överfarten tar närmare tre timmar jämfört med en halvtimme till Landeyjahöfn.

Seglingen mellan Hemön och Þorlákshöfn är något av en ökänd sjösjukesträcka. Överfarten går på öppet hav och det är inte sällan som vindarna är hårda. Samtidigt är det många resenärer som har klagat på att den nya Herjólfur inte har singelhytter. Många sjösjuka försöker nämligen sova bort resan när det blåser storm.

Nu har alltså nya Herjólfur börjat segla även till Þorlákshöfn. Det är som sagt inte alltid som resan är särskilt angenäm. Ovan kan du se film från en tur de senaste dagarna där vindarna nådde upp till 30 meter i sekunden. Du kan bland annat se färjan segla ut ur hamnen på Hemön förbi Bjarnarey och Elliðaey - två öar som även de ingår i ögruppen Västmannaöarna.

Här kan du läsa mer om Herjólfur.