måndag 21 oktober 2019

Hundratals jordskalv i Öxarfjörður under helgen

Illustration: Veðurstofa Íslands
Närmare 500 jordskalv inträffade i Öxarfjörður på nordöstra Island under helgen. Jordskalvssvärmen började vid 17-tiden på lördagen. Skalven sker i ett område ute till havs tre mil nordväst om Kópasker. De kraftigaste skalven under helgen uppmättes till 3,2. Skalven kändes i Húsavík på det isländska fastlandet. Skalven fortsätter under måndagen.

Vid 17-tiden i lördags började en intensiv jordskalvssvärm norr om Mánareyjar i Öxarfjörður. Enbart under helgen inträffade över 400 skalv. De flesta var grunda och hade epicentrum i havet tre mil nordväst om Kópasker.

De hittills största skalven skedde klockan 11.03 och 19.19 på söndagen. De hade båda en magnitud på 3,2. De kändes i Húsavík på fastlandet.

Jordskalvssvärmen fortsätter under måndagen. Serien har inte rört sig närmare land.

Jordskalv är mycket vanliga i området. Öxarfjörður ligger i den så kallade Tjörnessprickzonen där kontinentalplattorna glider isär. Det finns inget som tyder på att skalvserien skulle ha något samband med vulkanisk aktivitet.

Den senaste jordskalvssvärmen i Öxarfjörður inträffade i våras. Då var epicentrum närmare land och boende i Kópasker och Kelduhverfi kände av flera av skalven. Det kraftigaste jordskalvet då uppmättes till 4,2.