lördag 5 oktober 2019

Hundratals strandsatta när Wizz Air landar i Egilsstaðir

En storm i Keflavík gjorde att Wizz Air valde att landa i Egilsstaðir med två flygplan. Där fick passagerarna beskedet att planen skulle återvända till Krakow och Wroclaw. Därefter skulle de flygas till Island på nytt. Men många valde att gå av i Egilsstaðir för att fortsätta på egen hand. För att få kliva av fick de skriva på dokument där de frånsade sig rätten till kompensation.

Efter lunch i går drog en storm in över Keflavík. Under eftermiddagen och kvällen låg nästan all flygtrafik nere. Icelandair tvingades att ställa in mängder av flyg och behövde hitta hotellrum åt omkring 1 800 resenärer.

Ovädret drabbade också de flyg som landade i Keflavík. De hårda vindarna gjorde att passagerarna inte kunde lämna planen. I många fall fick resenärerna vänta i flera timmar innan de fick kliva av.

Wizz Air valde på grund av stormen att landa i Egilsstaðir. Ombord två flyg från Wroclaw och Krakow fanns omkring 400 passagerare. Så småningom fick de beskedet att planen skulle återvända till Polen. Där skulle de övernatta på hotell för att senare få fortsätta till Island. Jórunn Edda Helgadóttir, som var ombord, sade till RÚV att informationen från flygbolaget var mycket begränsad.

Eftersom det var oklart när de skulle kunna få flyga tillbaka till Island var det många som ville gå av i Egilsstaðir. Personalen ombord meddelade att passagerarna då skulle få sköta sig själva. För att få lämna planet skulle de dessutom skriva på ett dokument där de avsade sig rätten till ekonomisk kompensation.

Jórunn Edda Helgadóttir berättade för RÚV att underskriften var ett villkor från flygbolagets sida för att få kliva av. Den som försökte lämna planet utan att ha skrivit under betraktades som någon som bröt mot säkerhetsreglerna. I så fall skulle Wizz Air ringa polisen.

När dokumentet skickades runt hade inte passagerarna informerats om att underskriften innebar att de inte kunde få ersättning av Wizz Air för förseningen eller för några andra kostnader. Jórunn Edda Helgadóttir sade i Morgunblaðið att hon var en av några få som till sist fick gå av utan att behöva skriva på:
"Flygvärden backade i princip från att få mig att skriva under när han förstod att jag pratade med medier om det här. Han sade slutligen att han inte kunde göra något och lovade att han inte skulle rapportera mig som han hade hotat med."
De två flygplanen lyfte mot Wroclaw och Krakow vid 20.30 i går. Austurfrétt rapporterade att mängder av passagerare då väntade på flygplatsen för att antingen hitta övernattning eller för att försöka boka en hyrbil.

Wizz Air är efter Wow Airs konkurs det flygbolag som efter Icelandair flyger till flest destinationer från Keflavík: Wroclaw, Krakow, Katowice, Gdansk, Warszawa, Wien, Budapest, Vilnius, Riga och London.