tisdag 1 oktober 2019

Ísfiskur i Akranes varslar alla anställda

Ett femtiotal anställda på Ísfiskur i Akranes varslades i går om uppsägning. Om bolaget inte hittas nytt kapital väntar nedläggning. Det blir i så fall andra gången på två år som en stor del av personalen mister sina jobb. Många av de anställda på Ísfiskur blev av med sina arbeten när HB Grandi stängde i Akranes för två år sedan.

September ser ut att bli en av de svartaste månaderna för den isländska arbetsmarknaden efter finanskraschen för elva år sedan. De största varslen har kommit från Icelandair och Arion banki. Icelandair varslade 73 piloter om uppsägning medan Arion banki gjorde sig av med ett hundratal anställda.

På månadens sista dag kom ännu ett stort varsel. Det är Ísfiskur i Akranes som i går varslade samtliga anställda om uppsägning. Det rör sig om ett femtiotal personer som riskerar att mista sina jobb.

Hoppet är dock inte ute för Ísfiskur. Verkalýðsfélag Akraness skriver i ett pressmeddelande att företaget försöker hitta nytt kapital. Om jakten på nya finansiärer blir framgångsrik kan hela eller delar av personalen få jobba vidare.

De senaste åren har det varit mycket turbulent inom fiskeindustrin i Akranes. För två år sedan stängde HB Grandi och 270 personer blev av med sina jobb. Efter nedläggningen valde Ísfiskur att flytta sin verksamhet från Kópavogur till HB Grandis gamla lokaler i Akranes. Ísfiskur hade då funnits i Kópavogur sedan företaget grundades 1980.

I den personal som 2017 tvingades gå från HB Grandi var det många som började på Ísfiskur. De drabbas nu alltså av det andra varslet på två år.

Ísfiskur arbetar främst med kolja. Bolaget har inga egna fiskekvoter utan köper fisk på marknaden. Ett skäl till bolagets svaga ekonomi uppges vara just oväntat höga kostnader för flytten till Akranes.

Här kan du läsa mer om Icelandairs och Arion bankis varsel.