onsdag 16 oktober 2019

Morgunblaðiðs ägare stärker greppet om Eyjafréttir

Fiskejättarna på Västmannaöarna ökar sitt ägande i lokaltidningen Eyjafréttir. Ny chefredaktör blir självständighetspartisten Sindri Ólafsson. Och ny styrelseordförande är en annan självständighetspartist. Samtidigt ska tidningen komma ut betydligt oftare. Förändringarna kommer ett drygt år efter att Självständighetspartiet förlorade makten på Västmannaöarna.

I kommunalvalet våren 2018 förlorade Självständighetspartiet den egna majoriteten på Västmannaöarna. Utbrytarlistan För Hemön fick lika många mandat och bildade majoritet med Ölistan. Sedan dess har tonen i kommunfullmäktige ofta varit hätsk.

Efter maktskiftet har Självständighetspartiet anklagat den styrande koalitionen för en rad oegentligheter. Det uppskruvade tonläget har dock inte rubbat majoriteten. I stället har den interna sprickan inom Självständighetspartiet blivit allt djupare.

Nästa upptrappning i det politiska skyttegravskriget kan bli förändringarna på Eyjafréttir. Det är den enda tryckta lokaltidningen på Västmannaöarna och den är dessutom en av två lokala nyhetssajter. I dag utkommer tidningen en gång i månaden. De senaste åren har utgivningen varit en förlustaffär på omkring 5 miljoner isländska kronor om året.

Nu ska utgivningstakten utökas till varannan vecka. Det är resultatet av att två fiskejättar går in med nytt kapital i Eyjasýn, det bolag som ger ut Eyjafréttir. Ísfélagið går från 15 till 24 procent och Vinnslustöðin från 13,5 till 21,6 procent.

Ny chefredaktör blir Sindri Ólafsson. Han sitter i styrelsen för Självständighetspartiets kommunförening på Västmannaöarna och har tidigare varit ordförande för partiets ungdomsförbund i kommunen. Han är gift med Hildur Sólveig Sigurðardóttir, som är partiets oppositionsråd i fullmäktige. Han utses av Margrét Rós Ingólfsdóttir som är ny styrelseordförande och ersättare i kommunfullmäktige.

De övriga två i den nya styrelsen - Hjalti Enok Pálsson och Atli Rúnar Halldórsson - har kopplingar till Självständighetspartiet och Vinnslustöðin. Om Sindri Ólafsson tänker sitta kvar i styrelsen för Självständighetspartiet är inte klart.

Det är inte första gången som Ísfélagið och Vinnslustöðin går in i krisande mediebolag och stärker banden till Självständighetspartiet. Bägge är till exempel storägare i Morgunblaðið där Davíð Oddsson - som tidigare varit ledare för Självständighetspartiet - är chefredaktör.

I ett pressmeddelande skriver ägarna att objektiviteten i rapporteringen kan ifrågasättas när chefredaktören har starka kopplingar till Självständighetspartiet. De skriver att kopplingarna är öppna och att de har förtroende för Sindri Ólafsson:
"Sindri anser sig klara av att ta sig an sakerna professionellt och vi litar fullständigt på honom. Han har den kunskap och det intresse som vi sökte efter och ska inte belöna släktförhållandena."
Vidare uppger ägarna att de räknar med att Eyjafréttir kommer att få presstöd när det nya system som nu utarbetas väl har införts.

Som ägare i Morgunblaðið har Ísfélagið och Vinnslustöðin försäkrat sig om att tidningen på ledarplats backar upp fiskeindustrins intressen. Även på nyhetsplats går rapporteringen i regel hand i hand med ägarnas intressen.

Frågan är om storägarna nu tänker hantera Eyjafréttir på samma sätt - och göra tidningen till ett vapen i kampen för att återta den politiska makten på Västmannaöarna.

Här kan du läsa mer om politiken på Västmannaöarna.