söndag 6 oktober 2019

Ny ägare öppnar butik i Súðavík

Sedan i måndags finns det åter en butik i Súðavík. Det är Matthias Troost som nu har tagit över Kaupfélagið. De senaste åren har det gjorts en rad olika försök att driva en dagligvaruaffär på orten. Ingen har dock hittills lyckats få verksamheten att gå runt. Ortsborna har därför varit hänvisade till butikerna i Ísafjörður.

För ett år sedan bommade Kaupfélagið i Súðavík igen senast. Det var den senaste i en rad av nedläggningar. Trots en rad olika försök och ägarkonstellationer är det ingen som har lyckats få en butik på orten att löna sig.

Nu har Matthias Troost öppnat Kaupfélagið på nytt. Inför nystarten vände han sig till ortsborna för att få veta vilka varor de ville ha i butiken. Han säger till RÚV att det inte var planen att driva en butik när familjen flyttade från Tyskland till Island för tre år sedan:
"Jag räknade inte med det här. Det gick väldigt fort. Vi tog ett snabbt beslut och nu har jag en butik och det är fantastiskt."
Butiken kommer under vintern att ha öppet två och en halv timme om dagen från måndag till lördag. I lokalerna finns också ett kafé som bland annat serverar våfflor och kaffe.

Innan nyöppningen fick ortsborna åka till Ísafjörður för att göra alla sina inköp. Matthias Troost säger till RÚV att saknaden av en butik i Súðavík har varit stor:
"Det finns ett stort behov av en butik i Súðavík och det var en skam att det var så svårt att lösa. Det fanns butiker i alla samhällen i närområdet utom här."
Här kan du läsa mer om butikssituationen i Súðavík.