måndag 28 oktober 2019

Stora delar av Island täckt av snö på första vinterdagen

Foto: Modis
Vintern kom till Island i lördags. Då inträffade fyrsti vetrardagur, den första vinterdagen som enligt den gamla fornnordiska kalendern signalerar vinterns ankomst. Skiftet från sommar till vinter sker alltid den första dagen i gormánuður, den månad som inleds den lördag som inträffar mellan 21 och 27 oktober.

Till stora delar hade också vintervädret kommit till Island i lördags. Den här bilden togs klockan 13.05 av Modis satellit Terra. Den visar att större delen av landet nu täcks av snö.

På norra Island är snödjupet på sina håll mellan 20 och 30 centimeter. I norr är det bara längs stränderna på låglandet som det ibland är snöfritt. Öarna i Breiðafjörður är också alltjämt gröna.

Från Snæfellsnes i väster till Hornafjörður i öster är låglandet snöfritt. Molntäcket över östra Island gör att kusten inte är synlig på bilden. Däremot är nu hela höglandet täckt av snö.

Satellitbilden visar dessutom att flera vattendrag redan har frusit igen. Blöndulón och Hóp i norr är till exempel helt eller delvis täckta av is.