
I september 1993 öppnade McDonald's första restaurang på Island. Davíð Oddsson - som då var statsminister - var en av kunderna under öppningsdagen. Hans parti, Självständighetspartiet, säkrade en tomt åt snabbmatsjätten på Suðurlandsbraut 56. Vänstern i kommunfullmäktige i Reykjavík motsatte sig beslutet.
Öppningen var på många sätt symbolisk. Många vuxna islänningar mindes en isolerad nation där stat och kooperation styrde det mesta. McDonald's signalerade för åtskilliga ett steg in i en modern och civiliserad värld. Inte minst Davíð Oddsson betraktade McDonald's ankomst som ett tecken på ett fritt och öppet samhälle.
Davíð Oddsson var både statsminister och ledare för Självständighetspartiet. Men när han mumsade i sig sin första Big Mac gick han också i premiärminister Margaret Thatchers fotspår. Hon - som var en av hans politiska förebilder - hade några år tidigare invigt en av McDonald's restauranger i Storbritannien.
Köerna under invigningen var långa. Prästen Geir Waage välsignade restaurangen. Representanter från McDonald's huvudkontor var på plats.
Initiativtagare var Kjartan Örn Kjartansson. Han flyttade tillsammans med familjen till Manchester för att genomgå en utbildning i McDonald's regi. Därefter fick han klartecken som franchisetagare. När han väl kunde öppna den första restaurangen hade förberedelserna pågått i tre år.
Kjartan Örn Kjartansson använde en hel del isländska råvaror. Förpackningar, såser och bröd tillhörde de varor som importerades. Så var det fram till ägarskiftet 2004. Då tog Jón Garðar Ögmundsson över verksamheten.
Som mest hade McDonald's fyra restauranger på Island. Förutom den första på Suðurlandsbraut öppnade snabbmatskedjan också i helt egna och skräddarsydda lokaler på Smáratorg. Dessutom fanns en restaurang på Stjörnutorg i Kringlan och på Austurstræti.
Intresset var stort. Som mest betjänades 150 bilar genom drive thru-luckan på Suðurlandsbraut.
Finanskraschen hösten 2008 förändrade förutsättningarna i grunden. McDonald's hade börjat förlita sig på en allt högre grad av importerade råvaror - något som också berodde på olika krav från ägarna. De sista åren kom köttet från Tyskland eftersom den inhemska produktionen inte räckte till.
När den isländska kronan rasade blev importen enormt dyr. Samtidigt minskade islänningarnas köpkraft. McDonald's ansåg sig inte kunna höja priserna så mycket som krävdes för att kunna täcka de ökande kostnaderna.
Den 31 oktober 2009 valde Jón Garðar Ögmundsson att bomma igen. Dagen därpå öppnade han Metro - en kedja med ett så gott som identiskt koncept och en snarlik logga. Men råvarorna var enbart isländska. Det gjorde att han kunde hålla lägre priser.
Metro finns i dag kvar i McDonald's gamla lokaler på Smáratorg och Suðurlandsbraut. Efterträdaren har dock ständigt kämpat för att överleva. Verksamheten har gått i konkurs vid flera tillfällen men flyttats vidare till nya bolag. Jón Garðar Ögmundsson har också gått i personlig konkurs.
I helgen firar Metro tio år. Sedan McDonald's försvann från Island har det vid flera tillfällen cirkulerat rykten om en återkomst. Än så länge har de dock inte infriats.
En av de sista hamburgarna som serverades på McDonald's på Island finns dock kvar. Strax före nedläggningen köpte Hjörtur Smárason en ostburgare och en portion pommes frites. I flera år sparade han dem i sitt garage. Numera visas de upp på pensionatet Snotra House i Þykkvibær.