måndag 28 oktober 2019

Vägbygge i Árneshreppur skjuts på framtiden ännu en gång

Med avgifter vill kommunikationsminister Sigurður Ingi Jóhannsson prioritera en rad vägbyggen och andra infrastruktursatsningar. Men ett som får vänta ännu en gång är en ny sträckning över Veiðileysuháls. Det betyder att de sista invånarna i Árneshreppur får se fram emot ännu fler vintrar utan vägförbindelse till övriga Island.

Vid årsskiftet var det bara 40 personer som var folkbokförda i Árneshreppur. Under vintern var antalet invånare knappt hälften. De senaste årens utflyttning har bland annat lett till att skolan i Trékyllisvík har lagts ned. För att hålla affären i Norðurfjörður vid liv har boende och andra med anknytning till Árneshreppur gått ihop om finansiering.

Isoleringen under vintern driver många bort från Árneshreppur. Mellan 5 januari och 20 mars varje år finns det inga garantier för någon som helst snöröjning. Det brukar i praktiken betyda att invånarna är avskurna från övriga Island i veckor eller månader i streck. Övriga vintern plogas vägen högst två gånger i veckan om förutsättningarna är gynnsamma.

Nu har vägen till Árneshreppur snöat igen för första gången den här vintern. Och det ser ut som att det kommer att förbli så under flera år framöver.

Kommun- och kommunikationsminister Sigurður Ingi Jóhannsson presenterade nyligen en storsatsning på vägbyggen och andra infrastrukturprojekt fram till 2034. För att kunna genomföra nödvändiga förbättringar kommer de att till viss del finansieras av vägavgifter. När han presenterade programmet poängterade han att flera projekt fått högre prioritet.

Men så blev det inte för Árneshreppur. För tolv år sedan fick invånarna löfte om snöröjning även under vintern. Det har fortfarande inte infriats. Och en ny sträckning över Veiðileysuháls - den passage som snabbast brukar snöa igen och som dessutom är utsatt för laviner - har utlovats gång på gång.

Löftena har inte infriats. De ligger alltjämt många år bort i tiden. Enligt Sigurður Ingi Jóhannssons planer ska sträckan byggas om mellan 2024 och 2029. En ny sträckning över Veiðileysuháls är dock i sig ingen garanti för framkomlighet under vintern. Utan regelbunden snöröjning kommer flyget till Gjögur vara enda sättet att ta sig till och från Árneshreppur.

Bjarni Jónsson, ersättare för Gröna vänstern i alltinget, tog upp Árneshreppur i alltinget i tisdags. Han uppmanade då regeringen och Sigurður Ingi Jóhannsson att infria löftena och att prioritera kommunen:
"Det är hjärtskärande att se denna byggnad skjutas upp igen i den nya kommunikationsplanen. Om alltinget kommer till den kallhamrade slutsatsen så räknar de bort en av landets mest hotade bygder, Árneshreppur. Människor förtjänar bättre."
Anna Lára Jónsdóttir, ersättare för Socialdemokraterna, fortsatte diskussionen i alltinget i onsdags. Hon sade att Árneshreppur saknade allt som är nödvändigt för en modern kommun - däribland pålitliga kommunikationer. Åtgärder var nödvändiga om kommunen skulle överleva:
"Staten har svikit kommunen."
Kommunchefen Eva Sigurbjörnsdóttir säger i Morgunblaðið att situationen är mycket svår. Det finns också en stor besvikelse över att alla de löften som getts genom åren inte har hållits:
"Vi har lovats och lovats och lovats men inget har hänt. Som det ser ut nu blir det inget förrän efter fem år."
Frågan är om invånarantalet i Árneshreppur då har sjunkit ännu mer.

Här kan du läsa mer om vägsituationen i kommunen.