onsdag 30 oktober 2019

Virtuellt dyk till skepp som sjönk vid Flatey 1659För 360 år sedan sjönk det nederländska skeppet Melckmeyt vid Flatey i Breiðafjörður. Vraket upptäcktes först 1992 av dykare. Året därpå ledde arkeologen Bjarni F. Einarsson den första undersökningen av Melckmeyt. Arbetet återupptogs 2016 med en mer grundlig undersökning av vraket.

Melckmeyt är det äldsta kända skeppsvraket på Island. Fartyget förliste i en storm i oktober 1659. Det ingick i en liten flotta av nederländska handelsfartyg som trotsade det danska handelsmonopolet. Besättningen valde att lägga sig vid Flatey för att vänta ut ett oväder. De kunde dock inte förhindra det fullastade fartyget från att sjunka till botten.

Ombord fanns femton besättningsmän. En av dem drunknade vid förlisningen. De övriga fjorton lyckades ta sig i land på Flatey. Där tillbringade de vintern innan de kunde återvända till Nederländerna på våren.

De senaste undersökningarna har bland annat resulterat i en video som visar ett virtuellt dyk ned till Melckmeyt. Du ser videon ovan.