tisdag 12 november 2019

Fortfarande inga bussar till flygplatsen i Akureyri

Inga bussar går till flygplatsen i Akureyri. Trots att frågan dyker upp gång på gång är det egen bil, hyrbil eller taxi som gäller för den som behöver åka de tre kilometerna mellan flygplatsen och stadens centrum. På Twitter antyds att kommunens val att inte låta någon busslinje gå till flygplatsen är ett tecken på taxichaufförernas makt.

Året var 2007 när kollektivtrafiken i Akureyri blev gratis. Strætisvagnar Akureyrar slutade då ta betalt för att åka med stadsbussarna. I samband med att avgifterna slopades nästan dubblades antalet passagerare inom loppet av ett år.

Busstrafiken är dock ett ständigt debattämne. Varje år kostar den kommunen runt 200 miljoner isländska kronor. Både linjenätet, tidtabellerna och turtätheten har varit uppe för diskussion gång på gång.

Just nu pågår en utvärdering inom kommunen. I dagsläget trafikerar Strætisvagnar Akureyrar sex linjer. Fem av dem körs från tidiga morgnar till sena kvällar på vardagar. En sjätte linje har dessutom viss trafik på helgerna.

Åtskilliga har efterfrågat en linje som går mellan centrum och flygplatsen. Hittills har kommunen inte lyssnat på de önskemålen.

Avståndet mellan centrum och flygplatsen är drygt tre kilometer. Den hållplats som ligger närmast flygplatsen finns vid ishallen - vilket är 1,5 kilometer bort. Den som inte har egen bil och reser med bagage har därför taxi som enda alternativ för att ta sig in till stadskärnan.

Avsaknaden av en förbindelse till flygplatsen har diskuterats lika länge som busstrafiken har funnits. Nu ger sig komikern och författaren Jón Gnarr - som har ett förflutet som taxichaufför - in i debatten. Han skriver på Twitter om kollektivtrafiken i Akureyri:
"Stadsbuss i Akureyri subventioneras av kommunen och är gratis för brukarna. Att gå eller taxi är enda valet för flygpassagerare och säkerligen grunden för taxiverksamheten i staden."
Stundin har inte fått någon förklaring från kommunen om varför det inte går någon buss till flygplatsen. En av Jón Gnarrs följare skriver på Twitter att det är fler som har försökt få en förklaring:
"Jag har försökt väcka uppmärksamhet för detta. En mycket underlig grej - men jag förstår det som att taxichaufförsmaffian i Akureyri styr allt i de här frågorna."
En annan följare påpekar att det fungerar ungefär likadant i Egilsstaðir. Där passerar stadsbussarna mellan Egilsstaðir och Fellabær infarten till flygplatsen. Men inga linjer åker in till flygplatsen - och de närmaste hållplatserna är så långt borta att många även här behöver ta taxi.

Här kan du läsa mer om kollektivtrafiken i Akureyri.