fredag 8 november 2019

Har inte sett frun på nio år - maken begär skilsmässa

Han har inte sett sin fru på nio år. Nu stämmer han hustrun vid Héraðsdómur Reykjavíkur för att få skilja sig. Kvinnan bor numera i Vietnam - men hon har trots en känd adress varit omöjlig att få tag på. Därför har det heller inte varit möjligt för mannen att avsluta äktenskapet på annat sätt än genom en rättsprocess.

Året var 2008 när en isländsk man och en vietnamesisk kvinna lärde känna varandra i Vietnam. Mannen var på semester i Vietnam. Han och kvinnan blev ett par. De gifte sig och flyttade till Island.

Men äktenskapet var inte lyckligt. Efter två år flyttade kvinnan ut ur den gemensamma bostaden. Hon gjorde det utan förvarning och utan att meddela maken. Det blev alltså aldrig något riktigt avsked. Nu har han inte sett henne sedan 2010.

Trots att mannen och kvinnan inte har haft någon kontakt på nio år är de fortfarande gifta. Hösten 2013 vände sig mannen till sysslomannen i Reykjavík. Han ville då ta ut skilsmässa från kvinnan. Eftersom hon inte dök upp till förhandlingen underkände sysslomannen makens begäran.

Då var kvinnan fortfarande folkbokförd i den gemensamma bostaden. Det var först hösten 2014 som hennes adress ändrades till Vietnam. Då hade Útlendingastofnun blandats in i fallet. Och då hade hon alltså inte satt sin fot i bostaden på Island på fyra år.

Sedan dess har mannen förgäves försökt komma i kontakt med sin hustru för att få henne att gå med på en skilsmässa. Kvinnans syster bor i Reykjavík. Hon vägrade länge att uppge var systern bodde. Till sist gav hon dem en adress i Vietnam.

Kvinnan är fortfarande skriven på samma adress i Vietnam. Mannen har genom ombud inte lyckats nå henne med en stämningsansökan. Nu vänder han sig i stället till Héraðsdómur Reykjavíkur.

Eftersom han inte lyckats delge henne stämningsansökan har den nu publicerats i Lögbirtingablað. Målet är att till sist kunna avsluta äktenskapet.

Skilsmässan kommer troligen att bli en dyr historia för mannen. Det förefaller inte särskilt troligt att kvinnan skulle dyka upp i rätten i Reykjavík. Om hon inte gör det är det en överhängande risk för mannen att han måste stå för sina egna advokatkostnader.