fredag 22 november 2019

Island har fem av världens mest fotograferade vattenfall

Fem av världens mest instagrammade vattenfall finns på Island. Den populäraste forsen i landet är Gullfoss - men avståndet vill världsettan Niagarafallen är långt. Även Skógafoss, Seljalandsfoss, Goðafoss och Dettifoss tillhör de mest fotograferade. Det visar en genomgång som gjorts av det brittiska företaget Showers to You.

Vattenfall brukar tillhöra de turistattraktioner som utländska besökare listar som ett av de viktigaste skälen till att besöka Island. Och när det gäller popularitet på Instagram är det bara USA som är strået vassare.

Showers to You har gått igenom de populäraste hashtaggarna för vattenfall på Instagram. Det behöver alltså inte nödvändigtvis röra sig om de mest besökta eller fotograferade forsarna.

Samtliga av de tjugo mest instagrammade vattenfallen ligger - med undantag för indiska Jog - i länder där huvudspråket skrivs med det latinska alfabetet. Eftersom hashtaggar med icke-latinska bokstäver inte ingår i undersökningen innebär det sannolikt att det finns en ganska stor felmarginal i rankningen.

Men fem isländska vattenfall finns alltså med på listan. Populärast på Island - och femma i världen - är Gullfoss med 234 512 hashtaggar. Sexa är Skógafoss med 218 094 hashtaggar och åtta är Seljalandsfoss med 139 668 hashtaggar. På trettonde plats finns Goðafoss med 73 659 hashtaggar och på fjortonde plats Dettifoss med 44 195 hashtaggar.

Avståndet till ettan på listan är dock långt. Det i särklass mest instagrammade vattenfallet i hela världen är Niagarfallet på gränsen mellan Kanada och USA. Det har hashtaggats hela 3 008 732 gånger.