lördag 30 november 2019

Islands nyaste kommun väljer styre till våren

I april ska Islands nyaste kommun välja ett nytt styre. Först efter valet sker det formella samgåendet mellan de fyra kommunerna Djúpavogshreppur, Seyðisfjarðarkaupstaður, Fljótsdalshérað och Borgarfjarðarhreppur. Tidigare i år röstade en majoritet i de fyra kommunerna för att de östisländska kommunerna skulle gå ihop.

Efter några års förberedelser röstade i oktober en majoritet i de fyra kommunerna för ett samgående. Den nya kommunen - som ännu inte har något namn - blir den till ytan största i landet med en areal på omkring 11 000 kvadratkilometer. Kommunen får knappt 5 000 invånare.

Resultatet i folkomröstningen innebär att Islands i dag 72 kommuner minskar till 69.

Nu finns en preliminär valdag till den nya kommunens fullmäktige. Planen är att valet ska hållas den 18 april. Därefter sker det formella samgåendet mellan de fyra kommunerna.

Den nya kommunen blir mycket vidsträckt. Under somrarna tar det omkring tre timmar att köra de dryga femton milen mellan Djúpivogur i söder och Bakkagerði norr. Därför kommer vissa möten att hållas på distans. Dessutom inrättas tre personer starka lokalråd med de gamla kommungränserna som bas. De får beslutsrätt i vissa frågor.

Här kan du läsa mer om samgåendet mellan de fyra kommunerna.