lördag 2 november 2019

Isländska Se och hör gör comeback efter tre år

I tjugo år var Séð og heyrt en given källa till nyheter och skvaller om kändisar. Men 2016 gick den isländska upplagan av kändistidningen Se och hör i graven eftersom utgivningen inte gick runt. Nu gör Séð og heyrt comeback. Men den här gången blir det bara på nätet och som en egen sida i veckotidningen Mannlíf.

Skvallertidningen Séð og heyrt utkom mellan 1996 och 2016. Strax före jul för tre år sedan beslutade förlaget Birtingur att stoppa utgivningen. Tidningen hade då en längre tid dragits med stora förluster.

Nu gör Séð og heyrt comeback genom Mannlíf, en annan av Birtingurs tidningar. Det för Séð og heyrt typiska kändismaterialet kommer att publiceras på nätet och på en egen sida i Mannlíf. Någon fristående tidning blir det inte den här gången.

Ragna Gestsdóttir jobbade tidigare på Séð og heyrt och arbetar nu för Mannlíf. Hon säger i Fréttablaðið att Séð og heyrt som ingen ville medge att den läste men som alla ändå verkade ha full koll på:
"Då upptäckte jag att få sade sig läsa tidningen men om vi begick något misstag så visade det sig att 'alla' läste tidningen. ... Det är ett faktum att människor vill läsa om människor. Vi är nyfikna på människor och sakfrågor och vad andra människor - i synnerhet kända människor - ägnar sig åt."
Séð og heyrt tillhör inte de tidningar som finns arkiverade genom Tímarit. På tidningens gamla webbplats finns artiklar publicerade före nedläggningen och tre av de sista numren finns också på nätet.