tisdag 5 november 2019

Klartecken för flytt av fiskekvoter från Grímsey

Det finns inga hinder för fiskejätten Rammi att köpa rederiet Sigurbjörn på Grímsey. Beslutet från Samkeppniseftirlitið innebär att hälften av de fiskekvoter som i dag tillhör rederier på ön kommer att försvinna. Därmed försvinner också öns största arbetsgivare. Kommunen talar nu med samtliga familjer på Grímsey för att diskutera framtiden.

De senaste åren har motgångarna kommit slag i slag för Grímsey. Vid årsskiftet var bara 61 personer folkbokförda på ön. Men flera flyttlass från Grímsey har gått sedan dess och ännu fler är inte bofasta. I vinter kommer färre än tjugo personer att stanna på ön.

Kommunikationerna har förbättrats något - men i övrigt är inte ljuspunkterna många. I vinter är skolan stängd för första gången sedan den öppnades för 115 år sedan. Den enda butiken på ön kämpar för att överleva. Flera rederier har varit så skuldsatta att de gett upp och sålt kvoterna till rederier på fastlandet.

Nyligen kom beskedet att Sigurbjörn - det största rederiet på Grímsey - säljer kvoten på 1 040 ton torsk till Rammi, ett betydligt större rederi med verksamhet i Siglufjörður, Ólafsfjörður och Þorlákshöfn. Kvar på ön finns nu bara de mindre rederierna Hafborg och Sæbjörg.

Affären betyder att hälften av de sista fiskekvoterna försvinner från ön. Försvinner gör också den största arbetsgivaren. Försäljningen av Sigurbjörn innebär att nio anställda förlorar sina jobb.

Det enda hindret för affären var Samkeppniseftirlitið. Konkurrensmyndigheten ser dock inga skäl att ingripa. I myndighetens beslut framgår att Rammis köpa av Sigurbjörn inte har så stor inverkan på konkurrenssituationen att det finns några skäl att stoppa eller villkora ägarbytet. Rammi får ingen dominerande ställning på marknaden genom affären.

Klartecknet från myndigheten betyder alltså att ägarskiftet kan genomföras. Därmed försvinner också fiskekvoterna från Grímsey eftersom Rammi inte har några planer på att behålla någon verksamhet på ön.

Kommunen diskuterar nu framtiden med invånarna. Ásthildur Sturludóttir, kommunchef i Akureyri, säger till RÚV att det bara återstår ett möte med en familj. Därefter kommer öborna att kallas till ett möte för att fortsätta diskussionen om vad som kan göras för att bryta utvecklingen.

Jóhannes Henningsson, ordförande för kvartersrådet på Grímsey, säger till RÚV att rådet önskar att kvoter ska öronmärkas för ön. Grímsey får nämligen en viss kvotfördelning genom glesbygdsmyndigheten Byggðastofnun. Rådet vill att det ska bli bindande att landa denna bygdekvot på ön.

Här kan du läsa mer om situationen på Grímsey.