fredag 1 november 2019

Óx i Reykjavík utses till Islands bästa restaurang

Óx i Reykjavík är Islands bästa restaurang. Och den kvalar in i toppkategorin global mästarnivå i White Guide Nordic. Det är första gången som Island har en restaurang i den högsta klassen. Ytterligare tretton matställen finns med på 2019 års rankning. Ny tvåa på listan är Slippurinn på Hemön. Hälften av restaurangerna är nykomlingar.

Fyra år i följd rankades Dill i Reykjavík som Islands bästa restaurang i White Guide Nordic. Lika länge hade också guiden utsett de bästa matställena på Island. Efter konkursen för Dill tidigare i år stod det klart att Island skulle få en ny etta i den femte årgången av restaurangrankningen.

Óx Restaurant i Reykjavík tar nu över titeln. Och den nya ettan får dessutom en högre poäng än vad Dill någon gång lyckades uppnå. Óx får totalt 89 poäng - vilket innebär att restaurangen platsar i kategorin global mästarnivå. Aldrig tidigare har någon isländsk restaurang tillhört det internationella toppskiktet. Óx är dessutom ny på listan.

Tvåa är Slippurinn på Västmannaöarna - en restaurang som enbart är öppen under somrarna och enstaka helger under resten av året. Slippurinn får 75 poäng och tar plats i kategorin mästarnivå.

Även trean får 75 poäng. Men då Grillið i Reykjavík får lägre betyg för maten än Slippurinn rankas den senare högre. Grillið hamnar i kategorin mycket god nivå.

I samma klass finns fyran Norð Austur Sushi & Bar i Seyðisfjörður med 74 poäng. Femma är La Primavera i Reykjavík med 74 poäng, sexa Austur-Indiafjelagid i Reykjavík med 72 poäng, sjua Skál i Reykjavík med 72 poäng, åtta Matur og drykkur i Reykjavík med 72 poäng och nia Vox Brasserie & Bar i Reykjavík med 71 poäng.

I kategorin god nivå återfinns tian Mat Bar i Reykjavík med 69 poäng, elvan Mímir i Reykjavík med 67 poäng och tolvan Tjöruhúsið i Ísafjörður med 66 poäng. Nummer tretton är Moss Restaurant i Grindavík med 65 poäng och nummer fjorton är Sumac Grill & Drinks i Reykjavík med 62 poäng.

Åtta av restaurangerna är nykomlingar på listan: Óx Restaurant, La Primavera, Austur-Indiafjelagid, Skál, Mímir, Tjöruhúsið, Moss och Sumac.

Hela tio matställen försvinner från rankningen. Förutom konkursade Dill är förra årets delade tvåor Fiskmarkaðurinn och Gallery i Reykjavík borta från listan. Dessutom saknas Geiri Smart, Grillmarkaðurinn, Fiskfélagið och Kol i Reykjavík, Tryggvaskáli i Selfoss, Lava i Grindavík samt Rub 23 i Akureyri.

Förutom själva maten betygssätts även service, atmosfär, dryck och läge.

Här kan du läsa mer om 2018 års bästa restauranger.