onsdag 6 november 2019

Play blir Islands nya flygbolag efter Wow Air

Play blir namnet på det isländska flygbolag som ser ut att bli den första arvtagaren till Wow Air. Försäljningen av biljetter börjar inom kort. Flottan består inledningsvis av två flygplan. Den kommer att växa till sex flygplan i sommar. Då börjar också Play flyga mellan Island och Nordamerika. De första destinationerna blir europeiska städer.

Efter Wow Airs konkurs i våras har två olika grupper av investerare arbetat för att grunda ett nytt lågprisflygbolag. Amerikanen Michelle Ballarin har köpt tillgångar från Wow Airs konkursbo. Trots högtflygande planer tycks hennes projekt - som även det bär namnet Wow Air - vara långt ifrån att lyfta.

Den första nykomlingen i luften ser i stället ut att bli Play. Det nya bolaget har grundats av bland annat tidigare toppchefer i Wow Air. I ledningen finns också personer som har jobbat med Air Atlanta. Arbetsnamnet har varit Wab Air.

Vid en presskonferens i Reykjavík i går presenterades de nya planerna. Bolaget kommer att heta Play. Försäljningen av biljetter ska komma igång redan under november. Samtidigt kommer tusen biljetter att skänkas bort. Det är ännu inte klart när trafiken ska börja. Play har heller ännu inte fått flygtillstånd från isländska myndigheter.

Inledningsvis kommer Play enligt ett pressmeddelande att flyga med två Airbus A321. Redan till sommaren ska flottan växa till sex plan. Inom tre år ska antalet flygplan bli tio.

Play kommer att använda Keflavík som nav för trafiken. Därifrån kommer bolaget att flyga till sex europeiska städer. I samband med att flottan växer till sommaren påbörjas trafiken till Nordamerika.

Bolaget ska ha en tydlig lågprisprofil. Men Play kommer att ha sitt huvudkontor i Hafnarfjörður och kommer att följa isländska kollektivavtal och andra regelverk.

Omkring 80 procent av det nya kapitalet kommer från utlandet - bland annat en brittisk fond. Islänningar har genom fonden Íslensk verðbréf satsat runt 20 procent i Play.

I sommar väntas Play ha 200 till 300 anställda. Bolaget annonserar nu efter personal. Play använder sig av skämtsamma titlar som marknadsguru, servicehjälte, försäljningsgeni och ordsnille.

Icelandairs aktie sjönk med 2,6 procent i går på Reykjavíkbörsen efter beskedet om Plays planer. Vid stängningsdags handlades den för 7,46 isländska kronor.

Skúli Mogensen, Wow Airs grundare och vd, skriver på Facebook att han önskar sina forna kollegor lycka till med Play.

Här kan du läsa mer om Wab Air.