onsdag 6 november 2019

Sista chansen-partiet är Jón Gnarrs nya politiska idé

Han har redan vunnit ett val med bisarra vallöften och humor som främsta kampanjredskap. Nu presenterar komikern Jón Gnarr en ny idé till ett parti på Twitter. Sista chansen-partiet blir ett enfrågeparti som enbart driver miljöpolitik - och förbjuder det mesta som är kul. Målet är att bara driva igenom tråkiga förslag.

När Jón Gnarr bildade Bästa partiet och ställde upp i kommunalvalet i Reykjavík 2010 reagerade de etablerade partierna för sent. Då hade en förunderlig blandning av satir och allvar redan gjort honom i det närmaste immun mot kritik. Bästa partiet vann valet och bildade koalition - och det helt oprövade partiet skapade en politisk stabilitet som Reykjavík inte sett på länge.

Bästa partiet tog makten när kommunen stod inför stora nedskärningar. Skatteintäkterna hade rasat på grund av arbetslösheten i finanskraschens kölvatten. Dessutom tvingades Bästa partiet omedelbart lansera en räddningsplan för det krisande energibolaget Orkuveita Reykjavíkur.

Trots en rad impopulära nedskärningar var stödet inför valet 2014 uppe på samma nivåer som fyra år tidigare. Jón Gnarr valde dock att inte ställa upp för omval. Bästa partiet gick i graven. Många tongivande medlemmar fortsatte till Ljus framtid. Jón Gnarr flörtade både med Ljus framtid och Piratpartiet men hamnade så småningom hos Socialdemokraterna.

Inför alltingsvalet 2017 arbetade han tillfälligt med Socialdemokraternas kampanj. Sedan dess har han inte på något sätt varit på väg in i partipolitiken.

Men de senaste dagarna har Jón Gnarr i en serie inlägg på Twitter presenterat idén till ett nytt parti: Sista chansen-partiet. Förslaget framstår som ett skämt - men det vore inte första gången som något han gör med en ironisk klackspark faktiskt skulle ta form i verkligheten.

Han beskriver Sista chansen-partiet som ett enfrågeparti. Miljöfrågorna är det enda som räknas. Men ju fler inläggen blir desto fler handlar också om något helt annat. Och då rör det sig främst om förbud mot allt som kan vara roligt:
"Vore kul att grunda ett miljöparti som utlyser nödläge och bara har eländiga saker på sitt program: förbjuda kryssningsfartyg, lägga ned inrikesflyget, minska får och kor förbjuda fossila bränslen och allt möjligt, skulle någon rösta på det?"
Inte helt överraskande sade sig flera av hans följare på Twitter vara beredda att rösta på ett sådant parti. Så Jón Gnarr fortsatte att skissa på Sista chansen-partiets politik:
"Vi skulle börja med att förbjuda bussar och lastbilar och därefter alla bensin- och dieselbilar - först i tätorter och sedan över hela landet."
Jón Gnarr skriver vidare att han har prioriteringarna klara. Om han vinner vet han vad han ska göra först:
"Mitt miljöpartis första uppgift skulle bli att förbjuda fyrverkerier och nyårsbrasor. Människor är säkerligen otroligt sugna på det!"
Hans plan är att bära kvinnokläder i alltinget varje dag. Han hävdar att klädseln skulle symbolisera den förvandling som Island behöver genomgå. Jón Gnarr är medveten om att inte alla kommer att älska honom:
"När jag åker på valturné genom landet får jag blodkorv och ägg kastat på mig. Fast jag bara vill lägga ned inrikesflyget och skära ned köttproduktionen, minska turisterna och förbjuda lastbilar, fiskodling och kraftigt minska fisket."
Jón Gnarr är övertygad om att stödet kommer att räcka till för att ta regeringsmakten. Han räknar inte med att vara särskilt populär:
"Jag blir den impopuläraste statsministern i Islands historia. Miljöpartiet är ett enfrågeparti. Vi har inget intresse av utbildning, kultur, hälsovårdsfrågor eller något och kommer bara att införa tråkigheter. Jag anklagas för hyckleri och blir så småningom berövad makten."
Om det finns något korn av sanning i Jón Gnarrs utspel är osäkert. Men han är tillräckligt populär för att ha goda förutsättningar att bli invald i alltinget om han faktiskt skulle vilja det.

Här kan du läsa mer om Jón Gnarrs politiska karriär.