lördag 9 november 2019

Staty av Tintin i Akureyri kostar minst 2 miljoner

En staty av Tintin på Torfunesbryggja i Akureyri kommer att kosta kommunen över 2 miljoner isländska kronor. Det beskedet har kommunen fått efter kontakter med rättighetsinnehavarna. Prislappen gäller en staty i järn som utformas av konstnärer som Hergé Studios har kontakt med. Akureyrarstofa har fått i uppdrag att gå vidare med projektet.

När Dularfulla stjarnan, Den mystiska stjärnan, utkom 1971 var det första gången som Tintin översattes till isländska. Berättelsen handlar om jakten på en meteorit i Norra ishavet. Innan Tinni, Tobbi och Kolbeinn kafteinn - Tintin, Milou och Kapten Haddock - sätter kurs mot nordpolen gör de ett strandhugg i Akureyri.

Hergé, Tintins skapare, besökte aldrig Island. Ändå var det uppenbart att han hade tillgång till viss information om Akureyri. På husväggar som skymtar förbi i Dularfulla stjarnan finns till exempel skyltar med texten Kea, det kooperativ som länge dominerade näringslivet i staden.

Förslag om att på något sätt hylla Tintins koppling till Akureyri har tidigare inte blivit verklighet. Den här gången verkar förslaget kunna förverkligas. Kommunen har hittat en plats vid Torfunesbryggja. Och Akureyrarstofa, som bland annat arbetar med att främja turism till kommunen, har fått i uppdrag att ansvara för projektet.

Efter kontakter med Hergé Studios har kommunen fått en ungefärlig prislapp på 15 000 euro, vilket motsvarar omkring 2,1 miljoner isländska kronor. Dessutom tillkommer kostnader för installation på plats.

María H. Tryggvadóttir, projektledare för turism, skriver i en inlaga att den uppskattade kostnaden gäller en staty i järn av någon figur från Tintins universum. Arbetet utförs av någon av de konstnärer som Hergé Studios har kontakt med.

Nästa steg är att kommunen förser rättighetsinnehavarna med information om plats för statyn och vad som ska avbildas. Vid det senaste mötet med ledningen för Akureyrarstofa beslutades om att gå vidare med idén och förse Hergé Studios med nödvändigt underlag.

Här kan du läsa mer om den planerade statyn.