söndag 10 november 2019

Varnar på nytt för att inte äta kött och späck från grindval

Kvinnor som är gravida eller ammar bör inte äta grindval över huvud taget. Och kvinnor som någon gång vill bli gravida bör inte heller konsumera grindval. Andra bör inte äta kött eller späck mer än en gång i månaden. Levern och njuren är helt olämplig som människoföda på grund av höga halter av miljögifter. Den uppmaningen kommer från Matvælastofnun.

Den senaste tiden har ett stort antal grindvalar strandat på olika platser på västra Island. Än så länge finns inga rapporter om att någon ska ha skurit loss bitar av de strandade djuren. Det har dock hänt tidigare när grindvalar strandat att personer har försett sig med kött och späck.

Matvælastofnun upprepar nu varningen för att konsumera grindval. Uppmaningen baserar sig på rekommendationer från Färöarna. Den som äter grindval kan nämligen räkna med att få i sig höga halter av bland annat kvicksilver och dioxin.

Kvinnor som är gravida, ammar eller räknar med att bli gravida inom de närmaste tre månaderna bör enligt myndigheten inte konsumera några produkter alls från grindval. Den som någon gång tänker bli gravid bör också avstå från grindval helt och hållet.

Andra bör inte äta mer än en portion av kött eller späck i månaden. Det innebär en övre gräns på 250 gram kött och 50 gram späck.

Njure och lever bör aldrig konsumeras på grund av de höga halterna av miljögifter.

Här kan du läsa mer om de grindvalar som under sommaren strandat på Island.