
På många sätt är Drangajökull en mycket speciell glaciär. Det är den sista kvarvarande glaciären i Västfjordarna. Och det är den enda isländska glaciären med en topp som inte når tusen meter. Högsta punkten är Jökulbunga 925 meter över havet.
Det geografiska läget på Hornstrandir borgar för ett av de kallaste klimaten på Island. Närheten till Grönland bidrar till de låga temperaturerna.
Fjällen i Västfjordarna är inte så höga. Trots ett kallt klimat har glaciärerna därför varit små. Den enda andra större glaciären var Gláma vid Dyrafjörður som är försvunnen sedan länge.
Klimatet har varit avgörande för Drangajökulls utveckling. Här kom den snabba avsmältningen igång senare än på sydkusten. Temperaturerna gjorde så att Drangajökull kunde expandera vid en tidpunkt när andra glaciärer hade börjat krympa.
Med en yta på 160 kvadratkilometer är Drangajökull Islands femte största glaciär. Men den bildades sent. Enligt en studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Quaternary Science Reviews formades Drangajökull under den lilla istiden som började några århundraden efter att Island befolkades. Glaciären växte som mest mellan 1300 och 1750.
Utbredningen var som störst omkring 1925. Sedan dess har det blivit allt varmare. Skillnaderna är inte stora - men de är ändå mer än tillräckliga för att avgöra Drangajökulls öde.
Jämfört med 1925 har snittemperaturen stigit med 0,6 till 0,8 grader mellan 1950 och 2015. Den ökningen är den huvudsakliga förklaringen till avsmältningen. Högre temperaturer innebär mindre snö och is som lägger sig under vintrarna och mer nederbörd i form av regn. Och längre och varmare somrar skyndar på avsmältningen.
Forskarnas bedömning är att Drangajökull är borta inom 60 år om inget bryter dagens utveckling. De stigande temperaturerna sätter stopp för isbildningen redan om 30 år. Därefter dröjer det ungefär lika länge innan istäcket inte längre är en glaciär.
Om utvecklingen skulle gå åt motsatt håll skulle Drangajökull kunna överleva. En temperatursänkning med 0,5 grader i snitt skulle göra så att glaciären skulle börja växa igen. I dag finns det dock inget som tyder på att något sådant trendbrott skulle vara på väg.
Här kan du läsa mer om Drangajökull.