onsdag 27 november 2019

Wow Airs vd förbjöd turister - bygger naturbad och hotell

Illustration: Kjósarhreppur
Först portade han besökare från naturbadet i Hvalfjörður. Men efter Wow Airs konkurs vill flygbolagets grundare Skúli Mogensen öppna en badanläggning i stranden. Han har dessutom planer på hotell, restaurang, båthus och golfbana. Tanken är att bygga en exklusiv anläggning som inte tar emot så många turister åt gången.

Tidigare i år gick Skúli Mogensens flygbolag Wow Air i konkurs. Hans planer på att snabbt hitta investerare som ville bygga upp flygbolaget på nytt gick inte i lås. De senaste månaderna har det varit ganska tyst om Skúli Mogensen.

Skúli Mogensen köpte 2015 fastigheten Hvammsvík i Hvalfjörður. Affären gjordes när framtidsutsikterna för Wow Air föreföll vara goda. Han bjöd ofta in till exklusiva fester. Gästerna kunde bland annat njuta av naturbaden vid stranden.

Samtidigt som Skúli Mogensens Wow Air flög hundratusentals turister till Island noterade Kvennablaðið att han inte var lika förtjust i att möta dem på nära håll. Hvammsvík ska enligt den isländska allemansrätten vara öppet för besökare. Men Skúli Mogensen satte upp förbudsskyltar.

Budskapet var att vägen ned till stranden var stängd. Vid naturbaden sattes det också upp förbudsskyltar. Där meddelade Skúli Mogensen att det inte var tillåtet för besökare att ta ett dopp i något av naturbaden.

Fastigheten är en av de tillgångar som Skúli Mogensen har kvar efter konkursen. Den ingick inte i de egna tillgångar som han försökte sälja eller belåna för att hålla Wow Air i luften.

Nu vill Skúli Mogensen öppna naturbaden för besökare. Men den här gången kommer det inte att bli gratis. Han har planer på en exklusiv turistanläggning vid Hvammsvík. Hans tankar framgår i förslaget till ny detaljplan för fastigheten.

Naturbaden kommer att fungera som nav i anläggningen. Skúli Mogensen vill bygga fem eller sex varma bassänger vid stranden. Bassängerna kommer att ha olika temperaturer och olika djup. Tanken är att de ska tömmas och fyllas av havsvatten i takt med ebb och flod. Några av dem ska dock alltid kunna användas.

Bredvid baden vill Skúli Mogensen bygga ett hus på upp till 500 kvadratmeter. Där ska finnas bastu, omklädningsrum och servering. Han planerar för ett femtiotal parkeringsplatser för personbilar och plats för två eller tre bussar.

Skúli Mogensen tänker använda råmaterial från närområdet. Syftet är att anläggningen ska smälta in i miljön och inte vara så synlig från vägen. Han vill anlägga baden med hjälp av sten från stranden. Själva badanläggningen ska ha tak som täcks med torv.

I planerna ingår också en restaurang och ett hotell med plats för upp till 50 gäster.

Den som har synpunkter på de föreslagna ändringarna i detaljplanen har till och med den 28 november på sig att meddela kommunen Kjósarhreppur.

Här kan du läsa mer om Skúli Mogensen och Wow Airs konkurs.