tisdag 10 december 2019

Aron och Emilía populäraste namnen på Island

Aron och Emilía var de populäraste namnen för nyfödda på Island under 2018. Bland pojkarna var Alexander tvåa och Emil trea. Bland flickorna var Embla näst populärast följt av Ísabella. Både Hekla och Katla - som bägge även är namn på vulkaner - ökar i popularitet. Det visar statistik från Hagstofa Íslands.

Såväl Aron som Emilía har de senaste åren tillhört de vanligaste namnen som nyblivna föräldrar ger sina barn. Så var det även under 2018. Bägge namnen var dessutom i topp också under 2017.

Aron var alltså 2018 års populäraste pojknamn. Det var 51 nyfödda pojkar som fick namnet Aron. Tvåa var Alexander med 39 nya bärare, trea Emil med 35 samt på delad fjärde plats Kári och Viktor med 29 var.

Jökull - som var tvåa 2017 - faller tillbaka till åttonde plats med 24 nya bärare. Andra namn som minskar i popularitet är bland annat Arnar, Jón, Guðmundur och Kristján.

Bland klättrarna märks Mikael, Sölvi, Úlfur, Jóhann, Baltasar och Óliver.

I topp bland flickorna är Emilía med 30 nya bärare. Tvåa är Embla med 27 och på delad tredje plats finns Ísabella, Katla och Sara med 21 var.

Katla är en av Islands mest kända och fruktade vulkaner. Men namnet tycks alltså inte avskräcka nyblivna föräldrar. Det gör heller inte Hekla - en annan välkänd vulkan. Hekla är det sjätte populäraste namnet med 20 nya bärare. Båda namnen ökar i popularitet.

Andra klättrare är Saga, Emma, Alexandra, Ingibjörg och Birta.

Bland de flicknamn som minskar i popularitet finns Eva, Anna, Katrín, Viktoría, Guðrún och Bríet.

Jón och Guðrún blir alltså mer sällsynta. De två namnen fortsätter dock att vara de i särklass vanligaste bland befolkningen som helhet.