lördag 14 december 2019

Bjarni Benediktsson framröstad som mest korrupt

Självständighetspartiets ledare Bjarni Benediktsson är Islands mest korrupta politiker. Tvåa på korruptionstoppen är Centerpartiets ledare Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. Det är också de här två partiernas alltingsledamöter som innehar de övriga topplaceringarna på listan. Dessutom rankas dessa två partier som mest korrumperade.

Gunnar Smári Egilsson är grundare av Islands socialistparti och journalist. Sedan Fréttatíminn - där han var chefredaktör - gick i konkurs har han ägnat mycket tid åt att bedriva opinion på Facebook. De senaste dagarna har han låtit sina följare rösta fram Islands mest korrupta politiker och parti.

Undersökningen är alltså inte representativ. Resultatet är heller inte viktat på något sätt. Det skulle till exempel kunna vara så att en vänsterprofil som Gunnar Smári Egilsson har många vänner med liknande åsikter. Det kan ha färgat resultatet.

Men Bjarni Benediktsson, finansminister och ledare för Självständighetspartiet, räknas alltså som landets mest korrupta alltingspolitiker. Han får 100 poäng. Därefter följer Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, ledare för Centerpartiet, med 89,4 poäng. Trea på listan är Självständighetspartiets Ásmundur Friðriksson.

Ytterligare fem självständighetspartister finns på de tio översta platserna. Där finns också ytterligare en centerpartist. Tia är Steingrímur J. Sigfússon, alltingsledamot för Gröna vänstern och talman. Han är alltså den enda av dessa tio som inte representerar Självständighetspartiet eller Centerpartiet.

I botten finns de tre piratpartisterna Halldóra Mogensen, Jón Þór Ólafsson och Smári McCarthy. Alla tre fick 1,2 poäng var.

Piratpartiet var också det minst korrupta partiet med korruptionspoängen 1,4. I topp var Självständighetspartiet med 49,8 poäng. Därefter följde Centerpartiet med 40,7 poäng, Gröna vänstern med 18,9 poäng, Framstegspartiet med 17,2 poäng, Renässans med 12,8 poäng samt Socialdemokraterna och Folkets parti med 3,6 poäng var.