torsdag 26 december 2019

Bok om ketodiet kan bli årets bästsäljare på Island

De nya deckarna signerade Arnaldur Indriðason och Yrsa Sigurðardóttir kämpar som vanligt om första platsen på topplistan under julhandeln. Men för första gången på många år ser det ut som att årets bäst säljande bok kan vara skriven av någon annan än dessa två. Inför julruschens slutspurt är det en bok om ketodieten som är i topp.

Ketodieten har de två senaste åren fått ett stort genomslag på Island. En bok som seglar på den trenden är Keto - hormónalausnin av Gunnar Már Sigfússon. När förläggarföreningen Félag íslenskra bókaútgefenda den 22 december listade årets hittills bäst säljande böcker låg den i topp.

Frågan är om de två sista dagarnas julhandel räcker för att ändra på det. Försäljningen den senaste veckan toppas av Arnaldur Indriðasons Tregasteinn följd av Yrsa Sigurðardóttirs Þögn. De två deckarförfattarna har de senaste åren utkämpat ständiga dueller om att sluta som årets mest säljande författare. Arnaldur Indriðason brukar gå segrande ur kampen.

I år kan alltså Gunnar Már Sigfússon sluta som nummer ett. Det som talar emot hans chanser är att Keto - hormónalausnin inte alls är het i julhandeln. Boken finns inte med på listan över den senaste veckans tio mest säljande fackböcker.

Isländska författare brukar få finna sig i att Arnaldur Indriðason och Yrsa Sigurðardóttir säljer i en klass för sig. En som verkar kunna förlika sig med det är Andri Snær Magnason, aktuell med Um tímann og vatnið. Boken var femma den senaste veckan och är också femma på helårslistan.

Men han tycks ha svårare att se sig omkörd av Gunnar Már Sigfússon. Andri Snær Magnason skriver på Twitter att en ketobok aldrig bör kunna toppa försäljningslistan på Island.