tisdag 3 december 2019

Folkets parti ännu längre bort från spärren till alltinget

Elva månader i följd har Folkets parti legat under femprocentsspärren till alltinget. I den senaste mätningen från Gallup ökar avståndet upp till spärren. Förlorar väljarstöd gör även Självständighetspartiet och Socialdemokraterna. Men partierna behåller positionerna som etta och tvåa i landet.

I december 2018 räckte väljarstödet för Folkets parti precis till att nå över alltingets femprocentsspärr. Sedan dess har partiet aldrig varit över spärren. Det har nu gått elva månader sedan Folkets parti klarade gränsen.

Stödet för Folkets parti är nu 3,9 procent. Jämfört med den förra mätningen från Gallup har stödet sjunkit med 0,7 procentenheter.

Självständighetspartiet backar men fortsätter ändå att vara Islands största parti. Trots tappet ökar partiet avståndet till tvåan Socialdemokraterna.

Nu får Självständighetspartiet 21,7 procent, en tillbakagång med 1 procentenhet. Socialdemokraterna får 15,8 procent, en nedgång med 1,5 procentenheter.

Gröna vänstern ökar med 0,2 procentenheter till 13,6 procent. Partiet behåller därmed ställningen som tredje störst i landet.

Centerpartiet står för mätningens största ökning. Partiet vinner 1,4 procentenheter och har nu 12,9 procent. Nästan lika stor är Piratpartiets uppgång. Partiet ökar med 1,3 procentenheter till 10,3 procent.

Renässans ökar med 0,5 procentenheter till 10,8 procent. Framstegspartiet backar med 0,4 procentenheter till 8,2 procent.

Islands socialistparti var senast över spärren i februari i år. Nu växer väljarstödet till 3 procent, en uppgång med 0,4 procentenheter.

Den koalition som styr Island - och som består av Självständighetspartiet, Gröna vänstern och Framstegspartiet - har stöd av 49,8 procent. Det har krympt med 0,7 procentenheter sedan den förra mätningen från Gallup.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.