lördag 7 december 2019

Hallgrímskirkja i Reykjavík blir pepparkakshus

Foto: Elis Veigar
Ingibergsson
Hallgrímskirkja i Reykjavík kan segra i en tävling i Kanada. Men det handlar inte om arkitektur. Det är Elis Veigar Ingibergsson som har bakat ett pepparkakshus med den isländska huvudstadens främsta landmärke som modell. Tävlingen är ett sätt att samla in pengar till ett barnsjukhus i British Columbia, skriver Fréttablaðið.

För sex år sedan flyttade Elis Veigar Ingibergsson från Island till Kanada. Han jobbar i livsmedelsbutiken Stong's i Vancouver. Där hade han tidigare i år fått beröm för sitt sätt att dekorera pumpor. Han berättar i Fréttablaðið att det fick butikschefen att uppmana honom att ställa upp i en pepparkakshustävling:
"Jag bestämde mig för att slå till eftersom jag alltid är sugen på nya utmaningar och jag älskar att baka och att vara kreativ."
Det tog honom två veckor att göra ett pepparkakshus med Hallgrímskirkja i Reykjavík som förlaga. Han säger i Fréttablaðið att han aldrig tidigare gjort något pepparkakshus:
"Hallgrímskirkja kom först i tanken eftersom det är en mäktig byggnad och jag tror att den är lättigenkännlig för alla som har besökt landet. Jag valde att betona isen på Island genom att göra pelarbasalt av sockerglasyr och att göra kyrkan till en liten ishall också. Jag ville inte bara göra en avbild av kyrkan."
Syftet med tävlingen är att samla in pengar till ett barnsjukhus i British Columbia. Röstningen pågår till och med den 5 januari. Vinnaren avslöjas fem dagar senare.

Här kan du rösta i tävlingen.