måndag 2 december 2019

Isländska folkfronten lägger partiet på is

Landsmötet i oktober blev inte av och något nytt datum har inte utlysts. Isländska folkfronten ligger nu i praktiken på is. Partiets enda aktiviteter finns på nätet samt då och då i partilokalen. Den nuvarande ledningen efterlyser nya krafter. Hittills har samtliga Isländska folkfrontens försök att ställa upp i val misslyckats.

Isländska folkfronten bildades med syftet att nå mandat både i alltinget och i kommunerna. Udden riktades mot islam och invandring. Isländska folkfronten ville lämna både EES och Schengen-samarbetet. Gränserna skulle i det närmaste stängas och bevakas.

Förebilden var de invandringskritiska partier som snabbt vunnit mark i de nordiska grannländerna. Inför valet till alltinget 2016 verkade det inte helt osannolikt att Isländska folkfronten faktiskt skulle lyckas. I opinionsmätningarna toppade partiet på runt 3 procent. Spärren till alltinget är 5 procent.

Förhoppningarna slutade med ett fiasko. Personstriderna exploderade inför öppen ridå. Tunga avhopp och kritik mot ledaren Helgi Helgason ledde till att Isländska folkfronten bara lyckades lämna in listor i två valkretsar. Partiet fick till sist 0,2 procent av rösterna.

I nyvalet 2017 ville Isländska folkfronten göra ett nytt försök att nå alltinget. Men på de namnlistor som cirkulerat i de fyra valkretsar där partiet tänkte kandidera fanns mängder av falska underskrifter. Bristerna gjorde att ledningen beslutade att inte ställa upp.

Nästa stora satsning gjordes på kommunalvalet i Reykjavík våren 2018. Den här gången blev resultatet 0,21 procent.

Sedan dess har det varit ganska tyst om Isländska folkfronten. En nyhet har varit att polisen lagt ned utredningen om förfalskade underskrifter på de rekommendationslistor som är nödvändiga för att ställa upp i val. Partiet försökte men lyckades inte vinna sympatisörer på motståndet mot EU:s tredje energipolitiska paket.

En ny partiledning valdes i våras. Guðmundur Þorleifsson tog då över som ordförande. Ambitionen att ställa upp i val underströks. På Facebook beskrev han nyligen Sverigedemokraterna som ett "systerparti".

Efter sommaren har verksamheten gått trögt. Partiledningen meddelade på den egna webbplatsen att det landsmöte som skulle ha ägt rum i början på oktober skjutits upp på obestämd framtid.

Jón Valur Jensson, som sitter i partistyrelsen, skrev i Isländska folkfrontens blogg att ledningen diskuterade nya förutsättningar och förnyelse i styrelsen. Han efterlyste också nya krafter i partitoppen:
"Märk väl att partier inte överväger att gå ihop med några andra - allra minst socialistiska partier, partier som går i EU:s ledband eller Självständighetspartiets och Framstegspartiets giriga profitpungar. Men vi har inte i förväg uteslutit att med andra delta i att bilda en paraplyorganisation eller en valallians som kunde förena vår starka röst för traditionella värderingar, försvarsfrågor och försvaret av dem som har minst i samhället - allt från helt mänskliga barn i livmodern till de äldsta generationerna som har all rätt till hänsyn och respekt, både till anständiga villkor och pålitlig hälsovård."
Här kan du läsa mer om Isländska folkfronten.