måndag 23 december 2019

Jäst rocka på fler isländska tallrikar dagen före julafton

Fyra av tio islänningar äter i dag jäst rocka. Traditionen med den starkt luktande fisken växer sig i år något starkare efter att ha varit på nedgång en längre tid. Men rockan är inte populär i alla läger. Maträtten lockar framför allt äldre än bosatta på den isländska landsbygden. Det visar en undersökning utförd av MMR.

Jäst rocka konkurrerar med fermenterad haj om att vara det isländska kökets mest illaluktande och utmanande maträtt. Rocka serveras traditionellt på Þorláksmessa, dagen före julafton. Eftersom den jästa fisken luktar så illa är det vanligt att äta den på restaurang i stället för det egna hemmet.

Många isländska matställen erbjuder därför gästerna rocka just i dag. Den serveras för det mesta med sås och potatis. Andra tillbehör kan vara morötter, kålrötter, fårister och rågbröd. Den som inte kan svälja rockan brukar kunna få saltfisk i stället.

I dag är det 37 procent av islänningarna som tänker äta rocka. Jämfört med förra året är det en ökning med 2 procentenheter. Rockans popularitet nådde botten 2018. Sedan MMR 2011 började fråga om konsumtionen av rocka har det som mest varit 42 procent som planerat att äta den jästa fisken den 23 december.

Men rockan går alltså inte hem i alla läger. Traditionen är starkast på landsbygden, bland pensionärer och bland män.

Hela 58 procent av de islänningar som har fyllt 68 år tänker äta rocka - men bland islänningar i åldern 18 till 29 år är det bara 21 procent som har rocka på menyn. Den jästa fisken finns på dagens matsedel hos 44 procent av männen men endast 30 procent av kvinnorna.

Traditionen med jäst rocka härstammar från Västfjordarna. Den är också starkare utanför storstäderna. På landsbygden äter 46 procent rocka i dag mot 32 procent i huvudstadsregionen.

Mönstret går igen när det gäller partisympatier. Framstegspartiet, Självständighetspartiet och Centerpartiet har starkast stöd på landsbygden. Här finns också de väljare som föredrar rocka i större utsträckning.

Det är 58 procent av Framstegspartiets anhängare som tänker äta rocka. Samma matval gör 43 procent av Självständighetspartiets väljare och 41 procent av Centerpartiets sympatisörer. Siffran sjunker till 34 procent för Socialdemokraterna och Renässans, 27 procent för Gröna vänstern och 24 procent för Piratpartiet.

Just Piratpartiet lockar främst yngre väljare i storstäderna. Därför är det ingen överraskning om att det är just Piratpartiets sympatisörer som oftast ratar rockan.

Här kan du läsa mer om traditionen att äta jäst rocka den 23 december.