Konstnären Þrándur Þórarinsson har gjort sig känd för att inte vara rädd för kontroversiella motiv. Inte sällan skapar han med ilska som drivkraft. Så gick det också till när han målade en tavla föreställande Útlendingastofnun, den isländska migrationsmyndigheten. Efter en utvisning av en gravid asylsökande fick han idén till ett verk där myndigheter och regering framställs som nazistiska SS-bödlar.
I mitten står justitieminister Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir. Till vänster finns avgående polischefen Haraldur Johannessen och till höger Kristín Völundardóttir, generaldirektör för Útlendingastofnun. Vid hennes sida finns ersättaren Þorsteinn Gunnarsson. Bredvid polischefen står Agnar Kofoed-Hansen.
Målningen kopplar ihop dåtid och nutid. Þrándur Þórarinsson berättar i Fréttablaðið att han inspirerats av Island under andra världskriget. Agnar Kofoed-Hansen var sommaren 1939 på utbildning hos SS i Tyskland. När han senare utsågs till polischef i Reykjavík tog han initiativ till det som senare skulle utvecklas till Útlendingastofnun.
Justitieminister under delar av kriget var Hermann Jónasson, en politiker som enligt Þrándur Þórarinsson ville se till så att islänningar inte beblandade sig med utlänningar. Han säger i Fréttablaðið att han ser en tydlig koppling mellan Adolf Hitlers Tyskland och den politik som drivs av regeringen och Útlendingastofnun:
"Deras gärningar vore inget annat än nazism i praktiken i dag och jag tror att det bara är en tidsfråga innan flyende människors barn åtskiljs från sina föräldrar och sätts i bur på samma sätt som i USA."
Här kan du läsa mer om Þrándur Þórarinsson.