fredag 13 december 2019
Kritik mot bristande elförsörjning efter isländskt oväder
Hundratals hushåll är fortfarande utan ström, mängder av oframkomliga vägar och materiella skador för hundratals miljoner isländska kronor. Konsekvenserna av veckans snöstorm är fortfarande kännbara. På norra Island klagar nu kommunpolitiker på brister i elförsörjningen. Statsminister Katrín Jakobsdóttir besöker de hårdast drabbade områdena i dag.
I tisdags drog vinterns första riktiga oväder in över Island. Det var den värsta snöstormen på många år med vindar som på sina håll nådde orkanstyrka samtidigt som det snöade ymnigt. Under ett dygn fanns det knappt en enda framkomlig riksväg i hela landet. Under nästan lika lång tid låg all flygtrafik nere.
Tusentals hushåll - i synnerhet på norra Island - blev av med strömmen. På många håll i landet revs träd upp med rötterna, takpannor blåste av och fasader skalades av i stormen. Men de varningar som hade gått ut innan gjorde att konsekvenserna ändå blev förhållandevis lindriga. Inga allvarliga personskador rapporterades under själva ovädret.
En dödsolycka kan ha inträffat i onsdags kväll. En pojke hjälpte då en bonde att rensa bort is från ett eget kraftverk i Núpá söder om Akureyri. De behövde få bort isen för att få igång strömmen. Men plötsligt brast en fördämning av is och slask i älven. Vågorna slet med sig pojken. Trots en massiv räddningsinsats med bland annat dykare, hundar och helikopter har han inte återfunnits.
Förhållandena vid Núpá har varit mycket svåra med fortsatt hårda vindar och rikligt snöfall. Sökandet efter pojken kommer att fortsätta i dag. Polisen skriver på Facebook att förhållandena då väntas vara mer gynnsamma. Förhoppningarna om att han ska kunna hittas vid liv är dock små.
Boskap som har gått ute har på flera håll i landet behövt grävas upp efter att ha blivit översnöade. I Grímsnes undsatte räddningsarbetare från kåren Tintron 24 får som närmast blivit levande begravda i snömassorna. En bonde utanför Hvammstangi grävde upp tio hästar när inte mer än mulen syntes på dem. På en annan gård i samma region undsatte räddningsarbetare från Borgarfjörður elva hästar som blivit översnöade.
Just i dessa områden på nordvästra Island slog ovädret som allra hårdast. Under gårdagen var hundratals hushåll fortfarande utan ström. Ett femtiotal personer övernattade i skolan i Dalvík. Där gick det att få igång strömmen med hjälp av ett reservaggregat. Efter två dygn utan el hade många andra hus börjat bli riktigt kalla.
Den första riktigt hårda kritiken kom också under gårdagen. Kommunfullmäktige i Húnaþing vestra skriver i ett uttalande att samhällets infrastruktur svek invånarna under ovädret. Medan frivilligorganisationer som Röda korset och räddningstjänsten var väl förberedda hade inte bolag som ansvarar för elförsörjning och telekommunikation gjort tillräckligt för att förebygga avbrott.
I Skagafjörður skriver politikerna i fullmäktige i ett uttalande att sårbarheterna i bland annat elförsörjning är oacceptabla i ett modernt samhälle. Bristerna tvingar i sin tur räddningsarbetare att ge sig ut medan ovädret pågår för att försöka hålla igång nödvändig infrastruktur i samhället.
Almannavarnir pekar i en rapport ut en rad brister. De materiella skadorna går på hundratals miljoner isländska kronor.
Det nationella säkerhetsrådet sammankallades i går för att utvärdera situationen. Där fanns enligt ett pressmeddelande också representanter för organisationer som deltagit i insatserna under och efter ovädret.
Statsminister Katrín Jakobsdóttir skriver på Facebook att naturens krafter inte kan kontrolleras men att förberedelserna inför katastrofer måste vara så goda som möjligt. I dag bildar hon en arbetsgrupp som ska jobba för att garantera elförsörjningen även vid kraftiga oväder.
Kommun- och kommunikationsminister Sigurður Ingi Jóhannsson skriver på Facebook att snöstormen visade på svagheter i samhällets infrastruktur. Under dagens regeringssammanträde kommer han att ta upp frågan för att se vad som kan förbättras.
Både Katrín Jakobsdóttir och Sigurður Ingi Jóhannsson reser i dag till de värst drabbade områdena på norra Island. Med följer också näringsminister Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir och justitieminister Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir.
Här kan du läsa mer om ovädret.