fredag 20 december 2019

Ljustjuven är islänningarnas favorittomte för femte året

För femte året i följd är ljustjuven Kertasníkir islänningarnas populäraste jultomte. Men tvåan, stumpen Stúfur, knappar in på försprånget och är nästan en lika stor favorit. Bägge topptomtarna är betydligt populärare bland kvinnor än bland män. Trea är dörrsmällaren Hurðaskellir. Det visar en undersökning utförd av MMR.

Med start den 12 december anländer de isländska jultomtarna till befolkade områden. Varenda en av de tretton tomtarna har sin egen dag fram till julafton. De dyker alltså upp i tur och ordning dag för dag fram till jul.

Folksagorna om de tretton sagorna har funnits i flera hundra år. Berättelserna skapades under en tid när vintermörkret omgav gårdarna större delen av dygnet. Tomtarna utrustades med mer eller mindre otrevliga egenskaper. Dessa hyss hade de lärt sig av de förfärliga föräldrarna - trollparet Grýla och Leppalúði som dessutom hade sällskap av den fasansfulla julkatten Jólakötturinn.

Barn förväntas varje dag ställa en sko på fönsterbrädan. Den som är snäll kan räkna med en present från dagens tomte - och det största paketet levereras av ljustjuven Kertasníkir, den tomte som kommer på självaste julafton. Den som inte har skött sig drabbas av den stora skammen att få en potatis i skon.

Kanske är det kopplingen till julafton och den största julgåvan som gör Kertasníkir till den populäraste tomten. Ända sedan MMR för fem år sedan började fråga islänningarna om tomtefavoriter har Kertasníkir hamnat i topp. Det är 29 procent som svarar att Kertasníkir är favoriten.

Tvåa under dessa fem år har alltid varit stumpen Stúfur. Men avståndet upp till Kertasníkir har aldrig varit så litet. I år svarar 28 procent att Stúfur är favoriten. Trea är dörrsmällaren Hurðaskellir med 11 procent.

Därefter följer fönsterspejaren Gluggagægir, köttkroken Ketkrókur och skyrvraket Skyrgámur med 5 procent var, mjölktjuven Stekkjastaur och korvtjuven Bjúgnagægir med 4 procent var, snattaren Giljagaur med 3 procent, doftaren Gáttaþefur med 2 procent samt skålslickaren Askasleikir, slevslickaren Þvörusleikir och grytslickaren Pottaskefill med 1 procent var.

Både Kertasníkir och Stúfur är betydligt populärare bland kvinnor. Hurðaskellir håller fler män som sin favorit.

Kertasníkir är dessutom den klara vinnaren bland islänningar i åldern 18 till 29 år. Bland pensionärer är Hurðaskellir och Stúfur populärast.

Här kan du läsa mer om attityder till de isländska jultomtarna.